Autostradowe 140 wymaga nieco ponad 4 tysięcy obrotów na 6 biegu.
Printable View
Autostradowe 140 wymaga nieco ponad 4 tysięcy obrotów na 6 biegu.
Robiłem kiedyś specjalnie takie pomiary na potrzeby pytania innego forum i tak to wygląda:
30 km/h 6 bieg 750 obrotów
100km/h 6 bieg 2750 obrotów
140km/h 6 bieg 4000 obrotów
Witam,
podsumowując moje dotychczasowe pytania, wypisze co wybrałem, może przyda się taka rozpiska innym (dotychczasowym, przyszłym) użytkownikom 2.2 jts
Skrzynia:
Fuchs Titan Sintofluid 75W80
- zalać nie mniej niż 2,5 litra
+
Dodatek Archoil ar9100- modyfikator tarcia
Wspomaganie:
Mobil ATF 320
- czerwony !
Silnik
Płukanka:
- Liquy Moly Pro-Line Engine Flush 0,5L
Olej:
- Millers Oils EE Longlife 5W-40 tu jeszcze sie zastanawiam, ale chyba wybór padnie na niego
Po weekendzie robie zakupy i zabieram się za wymianę tego wszystkiego.
Przeczyszczę też oba elektrozwory- jednego z nich miałem błąd.
Jeszcze pytanie: jest sens zdejmować pokrywę zaworów i zobaczyć czy nie ma syfu- nagaru itp i ewentulnie wyczyścić.
Widziałem też, że nagar w silniku można wyczyścić poprzez zdjęcie kolektora ssącego i powalczyć w tych kanałach, ale robota chyba dosc skomplikowana?
Pozdrawiam.
Nie ma sensu zdejmować pokrywy, chyba że jest wyciek. Sprawdź gniazda świec (możesz też je wymienić jeśli dawno nie były ruszane).
Co do czyszczenia zaworów ssących przez kanały odlotowe, to lepiej kup sobie czteropak i wypij patrząc na piękną sylwetkę auta :) Pracy mnóstwo, efekty wątpliwe.
hehe rozumiem :D
Jesli chodzi o pokrywę chciałem zdjąć zeby zobaczyć czy jakiegoś syfu pod nia nie ma, ale przede wszystkim zeby wyczyścić elektrozawory lub ewentualnie zmienić gdyby dalej blad pokazywało od jednego :)
Co do świec jakie polecacie? jakiej firmy i nr
Do układu wspomagania ile wchodzi płynu?
Elektrozawory możesz wyjąć bez zdejmowania pokrywy, wystarczy zdjąć czerwoną maskownice i później je odkręcić(chyba nasadka 10tka). Świece wymieniałem na NGK platynowe koszt coś koło 200zł o ile dobrze pamiętam. Do układu wspomagania w 2.2 jts wchodzi litr płynu.
Jeśli chcesz zdjąć pokrywę to kup od razu nową uszczelkę (ok 100 zł) i zrób to przy okazji wymiany płynu do wspomagania, bo musisz rozłączyć wąż wychodzący z pompy wspomagania.
Jeśli chodzi o wybór świec to przypadkiem trafiłem link do zestawienia:
http://www.czesciauto24.pl/swiece-za...9-saloon/18927
Alfa Romeo w instrukcji zaleca NGK.
Jeśli chcesz przy okazji wymiany płynu do wspomagania przepłukać układ, to kup 2 litry. Do samej wymiany litr z powodzeniem wystarczy.
Mnie to akurat odpowiada, nie ma problemu, żeby przyśpieszyć i płynnie wyprzedzić na autostradzie. Od 4000 ładnie reaguje na gaz, aż do odcięcia...diesel do 170 w miarę dawał radę, później już brakowało, a tutaj nie odczuwam tego problemu im wyższe obroty tym lepiej :D. Nie wiem jak 1.8 MPI, ale JTS przyjemnie brzmi :) Jak ktoś lubi "zamulać" silnik powinien rozważyć diesla. 100km/h przy 2750 obrotów wystarczy do ekonomicznej jazdy bez szaleństw i jak na benzyne nie są to chyba wysokie obroty tylko raczej optimum w minimum ;P
Zeby nie zamulac, mozna zredukowac bieg. Natomiast przy takich wysokich obrotach jest wysokie spalanie. Starsze auta mialy dluzsze skrzynie, np przy 3 tys obrotow bylo 120, a nie marne 110, tak jak u mnie. 100 km/h ok, jest ekonomiczna jazda. Tylko jak jade przez pol Polski to pojawia sie problem, bo wypadaloby nocowac po drodze...
Tolerowalem to, jezdzilem wolniej, jednak jak teraz zaczalem podrozowac naprawde duzo, a autostrad i ekspresowek juz w Polsce troche jest, to jednak jest to duzy problem. Na otarcie lez jak jade kretymi drogami to wtedy krotkie przelozenia swietnie sie sprawdzaja, powodujac banan na ryju :D.