-
1 załącznik(i)
MAŁY UPDATE!!!!!:
Próbowałem dzisiaj przeprowadzić procedurę czyszczenia, jednak za cholerę nie udało mi się odpalić samochodu. Podejrzewam po prostu, że pompka jest za słaba - wytwarza za niskie ciśnienie.
Wrzucam zdjęcie mojej dzisiejszej instalacji. Podpowiecie czy na pewno dobrze wszystko podłączyłem, a nie coś na odwrót?
Załącznik 204354
-
Co sadzicie o tym? http://sklep.archoil.pl/?product=ar6400 Lepszy od amsoil diesel injector clean,lub LM?
-
4 załącznik(i)
Jestem już po "kuracji" preparatem Liqui Moly. Opiszę więc może moje wrażenia:
Tak wyglądał filtr paliwa po dwóch minutach chodzenia na preparacie:
Załącznik 204582Załącznik 204583
Natomiast tak sam preparat:
Załącznik 204584Załącznik 204585
Widać ewidentnie, że zrobił się cały syfiasty. Pytanie - czy był to syf z wtryskiwaczy, układu czy po prostu tak wygląda ten płyn po przerobieniu?
Po kuracji i zlogowaniu auta pojawiły się następujące wnioski:
Korekty na jałowym i na przegazowaniu na postoju poprawiły się diametralnie. Silnik chodzi delikatniej a korekty "na postoju" nie dochodzą już nawet do 1. Gdzie na 3 wtrysku wcześniej były plusowe do +2.
Po przejechaniu się samochodem nie jest tak konkretnie, na porządnym bucie korekty dalej dochodzą nawet do +5 na 3 wtrysku, czyli tym który był mechanicznie czyszczony.
Pojawił się też następny problem - w filterku paliwa pojawiły się opiłki metalu. Nie wiem teraz czy to z pompy CR czy z tej syfiastej elektrycznej pompeczki. Będę musiał to obczaić.
-
Opiłki metali nie wróż zbyt dobrze.... nie powinno ich być. Nie wiem jaką pompkę kupiłeś ale raczej takie akwarystyczne itp nie mają w sobie metalowych części.
Nie chce ci źle wróżyć ale: wtryski raczej na pewno musisz dać do sprawdzenia ( około 30 zł za sztukę we wro -na bank któryś jest do naprawy ), z racji opiłków powinieneś też wyjąć pompę i sprawdzić ją ( musisz powiedzieć ze miałeś opiłki w układzie i ktoś ją rozkręci - może się okazać ze też jest do regeneracji bo już się kończy i daje opiłki), dodatkowo wyczyścić cały układ od baku po każdy przewód zasilający wtryski ). A musisz to zrobić bo jak już masz opiłki metalu w układzie, to na pewno są wszędzie. Jak zregenerujesz wtryski, pompę to one i tak gdzieś w wężach pozostaną - co będzie skutkowało kolejnym ich uwaleniem. Roboty co niemiara ( szczególnie z bakiem i przewodami pod autem....
-
No właśnienie akwarystyczna. Akwarystyczna nie dała rady więc dałem taką do przepompowywania oleju. Muszę zrobić jeszcze test samej pompki. Wyczyszczę ją i przepuszczę przez nią jakąś czystą ciecz. Muszę obczaić skąd te opiłki. Tym bardziej, że z pompki zaczęło się kopcić więc może to jej wina.
Jeżeli okaże się, że opiłki pochodzą z CR to wiadomo, że pompa też zdechła. Możesz mi powiedzieć, gdzie we Wrocławiu sprawdzają wtryski po 30 złotych?
-
na Klimasa 30 parę - http://www.turboserwis.pl ( zadzwoń i się upewnij ) tam tez pompę CR ci sprawdzą ( da się ją wyjąć bez rozpinania rozrządu w 2.4 ) potrzeba tylko specyficzny ściągacz sobie zrobić/ kupić. W tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=L3tH7k8w03A masz to pokazane (mimo że silnik 1.9 ale pompę identycznie się zdejmuje ). Nawet jak masz opiłki tylko z tej pompy dołożonej to i tak tam gdzie leciał od niej środek do czyszczenia musisz wszystkie przewody porządnie wyczyścić, a że opiłki szły przez pompę CR to ona też niestety do czyszczenia/sprawdzenia .... a jak opiłki szły od niej to i we wtryskach pewnie też są ...
-
No właśnie słyszałem, że w 2.4 bez rozpinania rozrządu ponoć zrobić się tego nie da.
-
sam to zrobiłem więc da się :) tak jak na filmie
-
W sumie sam nie wiem czy będę się z tym bawił czy odstawię to gdzieś żeby mi ogarnęli.
Tylko nie wiem gdzie we Wrocławiu by mi to na zadowalającym poziomie zrobili.
EDIT!!!
Zrobiłem kolejne kilkanaście kilometrów i są rezultaty. Samochód zaczął odzyskiwać moc i silnik zaczął chodzić regularnie i coraz ciszej.
Niepokoi mnie jednak kwestia opiłków - nie wiem czy to były opiłki i czy od pompy common rail. Czy jest ktoś mi w stanie powiedzieć, czy w 9 da się zajrzeć do baku "od góry"? Np. pod kanapą z tyłu czy coś takiego?