-
Mam podobnie jak u Ciebie, po odpaleniu około 13.2 chwilkę pochodzi i jest około 14.1, po zapaleniu świateł i innych odbiorników około 13.8, z tego co wiem to poprzedni właściciel też coś działał z alternatorem. Na razie nie wnikam bo duże mrozy i różnie bywa przy takiej pogodzie.
-
Witam
Z moich obserwacji po uruchomieniu zimnego silnika jeszcze przez około 3 do 5 minut działają świece żarowe duży pobór prądu. Po odpaleniu ciepłego silnika wszystko OK
Pozdrawiam
-
1 załącznik(i)
Załącznik 219432Jja chyba zdecyduje się na wymianę alternatora. Problem nie ustąpił a tylko zmalał. Czasem ładowanie spada mi do 12,5V i tak utrzymuje się przed dłuższa chwile. Najlepiej jest wtedy zjechać na bok i na chwile wyłączyć wszystkie odbiorniki prądu, wtedy wraca do ok 14,3V. Dla testów dołożyłem drugą masę silnik-akumulator, zmierzyłem pobór prądu przy zgaszonym aucie ale z kluczykiem w stacyjce 0,3A, wydaje się być ok. Obawiam się, że u mnie prawdopodobnie któraś z diod padła. Pasek i rolkę wykluczam one nie mogą być przyczyną falowania wartości ładowania. Mam obiekcję do wtyczki na zdjęciu wpiętej w regulator, jest tam trochę uszkodzony przewód. Ze schematu wiem, że idzie on do sterownika, kompa etc, i dalej co robi z tym sygnałem? Czy odpowiada za wyświetlanie wartości ładowania? Moze on coś robi syfu?
-
Zamówiony nowy alternator, wkrótce relacja z jego wymiany a więc demontaż przodu. Zobaczymy co jest mniej pracochłonne.
-
Ok. Teraz mnie tknęło, odnośnie koła pasowego na alternatorze. Jak wiadomo mamy ich dwa rodzaje tu zapraszam do lektury bym nie musial się rozpisywać. http://autokult.pl/11649,wolne-kolo-...-i-diagnostyka. Czy naprawdę nie można stosować, kół zamiennie, bo cchyba zamówiłem alternator ze srebrnym kołem a teraz mam z czarnym. Poczekamy zobaczymy, liczę na to, ze na stronie sklepu zamieszczone jest zdjęcie poglądowe co jest częstą praktyką.
-
Ja 2 dni temu montowalem alternator w 2.4 i nawet nie patrzalem na koła alternatora ale z tego co wiem to mamy zwykle sprzegielko jednokierunkowe.
-
I wywalałeś cały przód? Czy zmieniales tylko rolke? Jaki kolor masz teraz tej rolki?
-
A czy nie lepiej było oddać alternator na regenerację??? Są zakłady nawet wysyłkowe co za 48h zrobią co trzeba i odeślą z powrotem .
Cena nie przekroczy 350zł (biorą za diagnostykę i podstawę z piaskowaniem tylko 120zł!!!) i rok gwarancji. Alternator przetestowany i sprawdzony to po co przepłacać za nowy i niewiadomego producenta???
-
W moim przypadku taka opcja nie wchodzi w grę. I składa się na to kilka czynników.
-
Rozbieralem cały przód :-). Dziś zobaczę jaki ma kolor ta rolka.