-
Okazało się że przyczyną muła był mój i ojca błąd tzn dorobilismy uszczelke na rurkę dochodząca od dołu do egr i jakoś się podziela, na trasie kawałek wpadł w egr i się zacial co ciekawe nie miałem błędu p0400-404 czyli coś z egr a p01238 czyli przepływomierz.
Ogólnie autko chodzi ale wtryski już wiem że kiepskie korekty na wolnych obrotach od pierwszego +5,-1,5,-1,5,-1,5 na czwórce przy większych obrotach nieco zbliżają się do 0 tzn +3,-1,-0,5,-1
W weekend wyciągam wtryski do sprawdzenia, ogólnie lepiej wymiana koncowek czy używki całe?
W baku verva z stp nic nie dało.
AA no i czy ten pierwszy tragiczny może wpływać na ujemne pozostałych?
Mam bosch service km od domu ale 500 zł od sztuki a szukam tańszej opcji.
-
Wymień tylko pierwszy wtrysk na inny i będzie po problemie. Chyba ze nie masz sprężania na tym cylindrze.
Wysłane z mojego SM-G7105 przy użyciu Tapatalka
-
Zalej olej 2t orlenowski 400ml na 50l i popaluj na trasie trochę na 60% pomoże jak nie to wyciagaj wtryski
- - - Updated - - -
Olej 2t czerwony mleczna butelka koszt 16zl wyciszyć wtryski a korekty wyrównana się i zbliża się ku zeru
-
Już wtrysk zamówiłem założę używke i na stałe będę jeździł na oleju do dwusuwow bo trochę poczytałem o tym niby dobra opcja.
-
Ja tylko tak jeżdżę i nigdy nie miałem problemów z wtryskami zarówno w Alfie jak i Seacie
-
Czasem warto to forum głębiej przejrzeć, błąd p1238 - egr jak cholera. (Z własnej autopsji)
Pozdrawiam
-
Wtrysk wymieniony, chyba dalej to samo, dziwna sprawa założyliśmy odpalamy i znów dym w okolicy tego wtrysku gdzieś na bloku albo na kolektorze wydechowym, podpielem fiatecuscan szybką runda i moje spostrzeżenia są takie 2/3 jazdy korekty każdego max - 1 lub +1 tam bliskie zeru, a reszta czasu pierwszy +2,5-3,5 pozostałe losowo jeden - 2 i to różnie drugi trzeci czwarty, nic jednocześnie zawsze jeden, 2/3 czasu jest ok a później trochę przerywa gdy ma te złe korekty, na postoju wyraźnie czuć rytmiczne uderzenia w silniku ale też nie cały czas tylko w czasie złych korekt.
BTW. Pedał sprzęgła łączy się z ciegnem pompki przez gumowa tulejke ma ktoś dojście do oryginału, na forum jest jeden temat ale każdy kombinował z dorabianiem a tam dorobić to masakra jakaś...
-
Czy jest opcja ze kostki wtryskiwaczy mogą to robić, dodam że 0 błędów.
-
Witam, co do Alfy to sprawa stoi w miejscu po wizycie u dwóch mechaników żaden nie chce jej brać na warsztat za dużo roboty konkretnej tzn inne auta na szukanie w niej.
Ogólnie bierze chyba trochę olej rano zimna dymi mega niebiesko szaro i czarno przebiera a ostatnio zauważylem że gorąca na światłach na jałowym robiła takie puf puf puf od piątku sam zaczynam działac wiem że mam nieszczelność na kolektorze wydechowym wywalam go daje nowe uszczelki zobaczę co będzie dalej, wtryski daje na sprawdzenie, czy czujnik halla czy tam wałków rozrządu w alfie takiej występuje? Czy ma ktoś schemat kolektora wydechowego? Zła kompresja na cylindrach= poszukiwanie słupka na allegro?
-
Jezeli dym to tylko zle zalozona uszczelka miedziana moze cos podeszlo brub lub za mocno dokrecony wtrysk sila potrzebna do dokrecenia wtrysku to ok 7kN
- - - Updated - - -
Polecam jeszcze ceramizer sam zakupilem i jeat poprawa w kompresji cylindrow najlepiej wlac 2 lub 3