Daj znać jak Ci poszło bo jestem bardzo ciekaw, do siebie również zastanawiam się nad małym Brembo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Daj znać jak Ci poszło bo jestem bardzo ciekaw, do siebie również zastanawiam się nad małym Brembo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jestem na etapie kompletowania gratów.
Mam już w połowie zregenerowane zaciski (kupiłem w dobrym stanie, trzeba było tylko wymienić gumki, ale zachciało mi się malować). Ze zwrotnicami zapłaciłem 900 zł, z tego zdążyłem się zorientować to jest dobra cena. Tylko krew mnie zalała, w pierwszej próbie nie udało mi się wyciągnąć starych piast ze zwrotnic. Są mega zapieczone i obawiam się, czy uda mi się to zrobić bez uszczerbku na zwrotnicach. Mam tylko nadzieję, że moje wyciągnę łatwo, bo dodatkowy koszt nowych piast nie był zaplanowany ;)
Do tego zamawiam górne wahacze poliftowe (600) i stalowe przewody w oplocie (220), śruby do mocowania zacisków. Do tego klocki i wyjdzie lekko 2000 zł.
Nie lepiej było iść w 330 za te pieniądze? ;)
W tych pieniądzach z takimi standardami na pewno bym się nie zmieścił :D
Niedawno zakładałem nowe tarcze 305 mm, więc szkoda mi się ich pozbywać. A myślę, że jakość hamowania będzie porównywalna.
Jak możesz to daj znać (linka) jaki zestaw gumek kupiłeś i jakie wymiary mają tłoczki. Zestaw dla siebie (tłoczek + gumki) mam już zakupiony, ale w razie jakbym gdzieś się walnął przy zamawianiu to może zdążę jeszcze skorygować. Z góry wielkie dzięki, a informacja będzie dla potomnych.
Potrzebujesz taki zestaw
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Repe...a-strone/18701
Wszystkie tłoczki mają średnicę 42 mm.
Na pewno będzie lepiej hamowało niż ATE, porównywalnie do tych z 166, ale do dużego brembo 330mm, będzie niestety sporo brakować. Opieram to na swoich doświadczeniach.
Niestety przy przesiadce z ATE na jakiekolwiek brembo, które wymaga wymiany zwrotnic oprócz zakładanych kosztów często rodzą się dodatkowe, jak chociażby uszkodzenia osłon sworzni wahaczy przy ich wybijaniu itp. niespodzianki.
Pozdrawiam.
- Rafał
Albo demontaż piasty ze zwrotnicy :mad:
Udało mi się dziś wymienić zacinający się tłoczek.
Faktycznie wymiary tłoczka w małym brembo to 42x29 mm.
Jeśli chodzi o zestaw naprawczy z https://www.autosklep24.pl/pl/p/Repe...a-strone/18701 bo właśnie ten zamawiałem to: gumki wewnętrzne pasują idealnie - wymieniłem we wszystkich 4 tłoczkach zacisku. Gumki zewnętrzne (te zabezpieczające tłoczek przed syfem z zewnątrz) są trochę twardsze i minimalnie są większe. Dużo trudniej wbić je do końca tak jak oryginalne - wymieniłem jedną, a resztę zostawiłem oryginalne bo były w idealnym stanie.
Poniżej zdjęcie tłoczka, który sprawiał problemy - pięknie zjechany. Uszczelnienie na nim było o dziwo całe - jedynie guma ochronna minimalnie się odkształciła w jednym miejscu, ale to już wystarczyło.
Załącznik 226086