-
159 to tak samo awaryjny samochód jak ford opel peugeot itp. Problem jest taki że za granicą jest on bardziej ceniony niż u nas. Dlatego importowany od handlarza będzie zazwyczaj zajechany. Jak znajdziesz krajowy od 1 właściciela to nie będzie gorszy od opli czy fordów. 16v w cyklu mieszanym bez oszczędzania pali 7,5 l. Bolączka w postaci klap jest demonizowania, w najgorszym razie nowy kolektor kupisz za 750 zł.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
-
Dokładnie, wszystko zależy w jakim stanie kupimy.
Ja w swojej z awarii to pękła mi sprężyna amora w tylnym kole jak na razie, u mechanika podczas pakietu startowego wyszło że uszczelka silnik/skrzynia jest uszkodzona i olej "poci" się na osłonę silnika - dlatego u sprzedawcy nie było tego widać..
Co do spalania to mogę powiedzieć, że jak moja 8v dostała kilka Cinkowych koni to pali teraz jak ta 16v i tyle, tragedii nie ma bo ja mam lekką nogę więc jak jeżdżę do pracy (ok 20km) to wychodzi mi tak 7,7l w cyklu mieszanym (temp 90C osiągam po ok 1/3trasy). Dzisiaj namierzyłem coś do czyszczenia wtrysków w dieslu "Xeramic preparat do czyszczenia wtryskiwaczy diesla 250ml" ale jak czytam http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ze_diesla.html
to wychodzi na to że nikt nie doczekał się obiecanych wykresów więc samemu trzeba przetestować, czyli norma..
Może lepiej będzie odpalać rano na zimnym i mniej palić.