Lepsze są w rocznikach od 2015 wzwyż. A 156-tki z roku 2018 to w ogóle mają karbonową podłogę.
Printable View
Lepsze są w rocznikach od 2015 wzwyż. A 156-tki z roku 2018 to w ogóle mają karbonową podłogę.
Zupełnie jak celebrytki:).
Ale zamiast kupować nową i zapewne drogą ori podłogę, może da się wykonać u blacharzy taką w całości?
A nie łatać durszlaka?
Byłoby taniej (niż ori) i bezpiecznie?
- - - Updated - - -
:)
Lub podłogę z nierdzewnej szybki, przezroczystą, przez którą widać jak alfisti połyka błyskawicznie km:).
arebie... wspomniałeś o przeglądzie u naszych zachodnich sąsiadów ...Berlin.... jadę na stację kontroli od tak o....bo badania mam ważne.... myślę że nie mam czego się obawiać...podjade .....zdam relacje jak juz będę w PL
- - - Updated - - -
[QUOTE=arebie;2039899Śpieszmy się kochać Alfy, tak szybko odchodzą ;-)[/QUOTE]
I tak właśnie....dlatego ratuje moją piękność...w tym się chyba dogadamy :)ma u mnie dożywocie.
- - - Updated - - -
Exspres....wyjechałem i po sprawie!diadnosta doczepił się do aku bo lekko się rusza na boki....na miejscu dokreciłem.....wracam do ojczyzny Z DOWODEM REJESTRACYJNYM W KIESZENI I Z WSPAWANA PODŁOGĄ....:)
Nie rozmieszaj mnie z tym przeglądem w Berlinie... Jest obowiązek przeprowadzania przeglądu technicznego w kraju zarejestrowania pojazdu. Uniemożliwia to przeprowadzenie takiego badania za granicą. Skorodowana podłoga to jest właśnie to dożywocie o którym piszesz. Man nadzieje że zaostrza jeszcze bardziej przepisy o o przeglądach okresowych i takie auta jak twoje będą lądować w zgniatarkach od razu.
I to jeszcze razem z tym kierowcą-zbrodniarzem! A w Berlinie to wiadomo, Niemcy nie mają pojęcia o samochodach, a w tamtych SKP siedzą sami ciapaci, oni to najwyżej mogą zrobić przegląd kozy...nie to, co u nas.
BTW: Wg tego dokumentu - http://www.pnlestimology.com/wp-cont...ural-Oct10.pdf - podłoga nie jest jakimś znaczącym elementem strukturalnym. Poprzeczki owszem, ale sam ,,floor pan'' pełni rolę drugorzedną/pomocniczą.
Cytat:
The following components are considered “secondary
structural” due to the fact that they play a role in support of
the vehicle weight and “assist” the structural components:
• Front Apron Panels
• Passenger Floor Pan
• Trunk Floor Pan
• Roof Panel
• Some Quarter Panels (depending on the OEM’s
classification
Dołączę się do tematu, moja ulubiona ukochana alfa 156, zgniła. Podłoga i progi próchno. rocznik 97, więc czas robi swoje. w moich rękach od 2006, więc wartość sentymentalna ogromna. Mechanicznie wszystko działa super. Koledzy poradźcie co zrobić z takim autem ? Wymiana podłogi i progów to chyba astronomiczna cena ? Czy ktoś coś takiego robił? Ile to może kosztować 2, 3 czy 5 tys? Nie chce robić druciarstwa tylko zrobić to zgodnie ze sztuką. U blacharza profesjonalnego nie byłem na wycenie bo od dawna nie ma przeglądu, i w sumie to od 2 lat mało co jeździ. A kilku takich co robią u mnie w okolicy w garażu powiedziało że się nie podejmują.
Czy lepiej kupić coś z zajechanym silnikiem ale za to w miarę zdrowe? W ogóle czy istnieją na rynku nie zardzewiałe 156? :) czy to trzeba z Włoch przywieść? chciałbym coś kupić i już mieć na dożywocie, myślę że za parę lat 156 będzie bardzo poszukiwanym youngtimerem, bo przecież to auto jest genialne.
Daruj sobie blacharza który się nie podejmie. Bo pewnie nie potrafi. Roboty jest ogrom. Ja u siebie robiłem pare lat temu generalny remont blacharski z malowaniem połowy auta. Kasy i czasu wiele poszło ale warto. Tym bardziej ze masz możliwość zakupu reperaturki progów jak i nadkoli a części nowe blacharskie oryginalne są co raz tansze.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Z Włoch jest taki problem, że wszystkie są tam obite jak stare panny lekkich obyczajów :) A jak nie to malowane i zaraz rdza i tak wyjdzie - wiem z doświadczenia :D Ja bym reanimował tą podłogę co tam jest, koszt z progami do 2000zł, a spokój na kilka lat na pewno, o ile zrobi to ktoś ogarnięty. No chyba, że patrzysz od dołu i możesz rękę wsadzić do środka to słabo ;d
Ewentualnie przejść się na złom i wyciąć sobie zdrową podłogę i przespawać :) Też tak robią :D