Ten komunikat wyświetlił się bo "zdusiłeś" silnik - wg mnie wszystko jest ok
Printable View
Rozkiminilem tak. Jakis czas temu mialem problemu z szarpaniem silnika, nastepowalo to podczas jazdy i wyswietlala sie kontrolka swiec zarowych. Pod kompa podpialem, zaczalem test i w momencie pojawienia sie kontrolki i szaprniecia komputer juz nic nie pokazywal. Wyszlo na to ze prawdopodobnie jest jakies zwarcie. Poruszalo sie wiazka kabli pod maske, mechanik stwierdzil ze szkoda szukac igly, wiec pojechalem. I od tego momentu szarpanie nie wystapilo. Czyli raczej napewno jakies zwarcie albo przetarcie kabelka wystepuje?? I dzisiaj przed zaswieceniem sie komunikatu niskiego cisnienia objaw powyzszy wystapil. Wychodzi na to ze moglo wystapic zwarcie i czujnik cisnienia oleju dostal zla wartosc i tak oto pojawil sie komunikat.
Sprawdz czy nie masz luznej masy ako-sillnik albo ako-buda..
Odkopuje- pojawia mi sie komunikat Engine Oil Pressure Low rano. Odpalam diesla i przez 10 minut daje mu sobie pochodzić na spokojnie. Potem jade 3-4 km do pracy, raczej nie katuje go z rana wysokimi obrotami, spokojnie do 2 tys.. Zostawiam w pracy na jakieś 30-40 minut żeby silnik pochodziłi i złapał 90 *. Jak wracam żeby zgasić, to świeci sie właśnie ten komunikat. Silnik JTD 16v 2004 r. W innych okolicznościach nie wyświetla. Czym to może być spowodowane? w zeszłym roku zimą (a były spore mrozy) nie pokazało mi nigdy nic takiego. Poziom oleju max ( odczyt z bagnetu). Jak po pracy jeżdze więcej i dłużej to nie pokazuje komunikatu. Jakieś sugestie?
W jakim celu grzejesz silnik przez 30-40 minut "żeby złapał 90C " ? Z tego jak ja zrozumiałem Twój post to silnik pracuje przez ok 60 minut a jest obciążony tylko przez jakieś 10 - to właśnie te 3-4 km jazdy. Komunikat "Engine Oil Pressure Low" to nie jest to samo co sygnalizacja spalonej żarówki, po to pali się na czerwono żeby się tym zainteresować. Często jest to tylko uszkodzenie samego czujnika (tak było u mnie), ale jeśli faktycznie ciśnienie jest za niskie to nie wróżę długiej przyszłości temu JTD.
stary olej ,płukanke zrób zalej nowy ,kanaliki pozatkane mogą byc,jest temat podobny w dziale o gt :)
Stary z listopada/ grudnia zeszłego roku? Bez przesady. Grzeje po to przez 30 minut że więcej stoi niż jeździ więc pasuje żeby troche pochodził ;p
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
http://www.forum.alfaholicy.org/gt/1...ssure_low.html zobacz jak kolega od gt załatwił ten problem
Dodano po 3 minutes:
roczny?to zawsze stary sumie:)ile tysiecy na nim zrobiłes?i jaki?umnie w sumie to przez rok to 5,6 wymian:))
Przejechane 7,5 tys. Przecież to nie są oleje naturalne sprzed 20 lat, tylko sztuczne wytwory.
olej 5w40
EDIT: No to najwyzej doleje tego Cleanera, pojeżdze chwile i zmienie filtr oleju i olej. Skoro wszystkim pomaga, to u mnie też pomoże? ;p