No to czary. Jak poprzednicy pisali jak się filtr nie wypali to się zapcha innej możliwości nie ma. Obserwuję temat i czekam na rozwiązanie.
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Printable View
No to czary. Jak poprzednicy pisali jak się filtr nie wypali to się zapcha innej możliwości nie ma. Obserwuję temat i czekam na rozwiązanie.
Kolejny krok montaż innego jak wpadnie mi w łapy jakaś używka...
Najpierw pójdzie do czyszczenia, kontrola i montaż.
Skoro jesteś pewny, ze jest wszystko seryjne i się nie wypala to po co drążysz temat? Nie masz problemu z DPF i sam sobie go szukasz? Ciesz się z magicznego dpfa :lol:
Jedyną fizyczną możliwością aby filtr nie filtrował cząstek jest mechaniczne uszkodzenie wkładu czyt. rozsypał się. Ale to by było widoczne. Ponad to tak jak pisałem seryjny komp mimo braku zapchania i tak będzie próbował po jakimś czasie zainicjować wypalanie.
[MENTION=7378]Winiar00[/MENTION] pokaż screen z parametrów dotyczących DPF z MES.
Może warto z ciekawości spytać poprzedniego właściciela co było modyfikowane w aucie. Bez żadnych złości tylko z ciekawości. Kupiłeś i chcesz znać auto i co w nim było grzebane i tyle.
Skąd auto jest? Może ktoś na forum kojarzy je i będzie coś wiedział.
Pozdrawiam
Kolego nie kończymy tylko czekamy na zakończenie z twojej strony, bo to bardzo interesujące.
Z oryginalnym oprogramowaniem zapchanie filtra powinno rosnąć ponieważ jest ono ustalane na podstawie algorytmu wykorzystującego ilość wypalonego paliwa i przejechane kilometry. Tam nie ma fizycznego pomiaru sadzy etc.
No mnie również zaskakuje do tego stopnia, ze uważam ten DPF za magiczny. Suchy filtr cząstek taki jak w alfie filtruje cząstki tylko na zasadzie mechanicznej. Cząstki osadzają się na porowatym wkładzie filtra. Jeśli jest filtr OE i tak jak napisałeś w stanie idealnym to nie ma opcji aby nie filtrował. Filtr się może uszkodzić na dwa sposoby. Zapchać całkowicie sadzą co uniemożliwi jego wypalenie lub może się uszkodzić mechanicznie wkład filtra. W dodatku jak już dwukrotnie pisałem na OE sofcie nawet jak filtr nie będzie się zapychał to ECU i tak sobie po czasie kontrolnie zainicjuje wypalanie. Tak już mieli koledzy z forum, którzy wywalili wkład filtra, a nie usunęli go z ECU.
Jak najbardziej daj znać co było przyczyną bo jeśli faktycznie filtr OE tak się zachowuje i nie jest wykruszony/rozwiercony i dojdziesz dlaczego tak się dzieje to będzie super informacja dla tych co walczą z filtrami.