A jaki olej dolales? Jakaś zmiana? Co polecacie z dobrych?
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Wymieniłem w ASO na nową Selenie 0W-30 taki jak mówi instrukcja.
Odnośnie kwestii podniesionej na początku tego wątku, ciekawy film Pana Inżyniera o tym dlaczego trzeba "docierać" (jakie to słowo jest piękne) nowe auta i co konkretnie tam się musi dotrzeć (mimo, że technologia, tolerancje, testy w fabryce i takie tam, dzisiejsze auta to nie maluchy bla bla bla - warto obejrzeć)
https://www.youtube.com/watch?v=oklqJnm7_TY
Po angielsku ale można włączyć tłumaczenie napisów i zrozumieć większość, jeśli ktoś z angielskim ma problem.
Taki materiał znalazłem odnośnie nowego BMW.
https://youtu.be/nhxYLPvTQOo?t=313
Załącznik 254276
Normalna rzecz, wiadomo że po okresie układania silnika olej będzie zanieczyszczony opiłkami metalu, dlatego ja zawsze pierwszą wymianę oleju robiłem po kilku tysiącach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dokladnie. Ja u siebie pierwsza wymiane robilem po doslownie 4000 km, nastepna po kolejnych 10000 km.
Witam na forum! Ja dopiero Stelvio 200KM MY 2021 zrobiłem pierwsze 1000 km - jeździłem bardzo spokojnie przez pierwsze 1000 km, tryb N, czasami A, autostrada, nie używałem łopatek - automat samo dobierał przełożenia a więc zmieniał biegi około 1500-2000 rpm. Wygląda na to, że nie skosiłem tłoków jak trzeba i silnik będzie albo pić olej, albo nie jeździć w ogóle (gdy tłok niewłaściwie skoszony odmówi posłuszeństwa) alb będzie palić paliwo jak smok ;)? Te tłoki koszą się tylko w czasie docierania?
Nie, słabo dotarty silnik będzie po prostu trzymał fabryczne parametry. Dobrze dotarty ma szansę na więcej. Docierałem w życiu dwie nówki, ale tylko ostatnią hamowałem. Wykazała +20Nm względem serii przy silniku wolnossącym, co uważam za świetny wynik, bo niektóre auta nie trzymają nawet specyfikacji fabrycznej. Hamownia MAHA, więc pomiar pewny.
Najpierw nie wiedziałem o czym piszesz i o co Ci chodzi. Dopiero później przeczytałem zacytowany post...
Cholera może mam małą wiedzę, ale o tym nie słyszałem.
Jedno co mogę Ci jedynie polecić to wymień olej po ok 2000-3000 km.
No i witamy w drużynie i do zobaczenia na drodze :)
Nie o emerycką jazdę chodzi przy docieraniu tylko o to, żeby silnik przeciągnąć przez szeroki zakres obrotów przy niskim obciążeniu. Taka stała praca na 1.5-2K rpm to nie żadne docieranie, nawet jakby trwała i 100 godzin non-stop. Ja przy docieraniu nowego silnika (a kilka już docierałem, i mają się doskonale nawet ponad 180kkm - te których los jest mi znany) dbam o to, żeby pojeździć na wszelkich obrotach, wykluczając czerwone pole. W Stelvio używałem trybu manualnej zmiany biegów żeby tak po kilka minut pojeździć co ok. 500 aż do czerwonego pola, później zjazd w dół obrotami. I tak przy każdej okazji, przez pierwsze kilkaset - do 1000 km.