-
Po prostu przestraszyła się tej rudery po lewej stronie...
Ciekawy zbieg okoliczności z tą bramą, radar wykrył zbliżający się obiekt (brama otwiera się w Twoją stronę)? Ale system wizyjny powinien to skomentować "chyba cię pojebało" i nie hamować... no ale cóż - lepiej raz się pomylić i zahamować niż raz się pomylić i nie zahamować...
-
pare lat temu auta nie mialy fcw i bylo dobrze. wystarczyloby mi gdyby ostrzegal dzwiekowo a nie hamowal sam.
niestety rudera straszy a do tego nie zanosi sie na to ze zniknie z krajobrazu podczas mojego zycia.
-
Ale to nie FCW u Ciebie zadziałało tylko AEB. Dwa różne systemy.
FCW wyświetla komunikat i pipczy z głośnika. AEB staje dęba jak na załączonym filmie, w końcu nie bez powodu jest E w AEB.
-
OK, niech będzie AEB, bez różnicy dla mnie jak się nazywa, liczy się żeby działało kiedy potrzeba a nie działało na duchy
-
Ciekawe jak to działa na wąskich Włoskich uliczkach, skuterach i turystach :)
-
pewnie takie przyhamowanie raz w tygodniu maja
-
Odświeżam temat, jak to u Was działa? U mnie po 2 miesiącach/~5000km spokoju znów dało się we znaki.
1. Parking w galerii handlowej, toczyłem się, auto gwałtownie wyhamowało (AEB) do 0 przed progiem zwalniającym.
2. 2 pasmowa jezdnia we Wrocławiu, 50km/h w korku, Skoda przede mną przyhamowała, ja za nią, jak skoda zaczęła odjeżdżać, zdjąłem nogę z hamulca żeby dodać gazu - ale nie zdążyłem bo mnie zhamowało AEB, i momentalnie odpuściło. Ułamek sekundy dłużej i auto za sobą miałbym na dupie.
Spróbuję jeszcze ze zmniejszeniem czułości, zanim wyłączę na dobre jeśli tak dalej pójdzie. Ustawienie "daleko" to zmniejszenie czułości? Nie chcę zwiększyć przypadkiem...
Znajomy w Toyocie C-HR ma opcje wyłączenia AEB bez dezaktywacji FCW, fajnie jakby takie coś dodali w Giuliach.
-
1.zglos fo serwisu i zażądaj zgliszenia do teseo. tylko w ten sposob mozemy liczyc na to ze cos poprawia.
2.tez mi sie cos podobnego zdazylo, ale nawet tu o tym nie pisalem - nie byl to az taki grzech systemu aeb bo i tak chodzilo o sytuacje wyzwolona mocnym hamowaniem auta poprzedzajacego.
nie wiem czy zmiana ustawien fcw bedzie miala wplyw na aeb. a u siebie zmienilem bodajze na blisko, ale sprawdze jeszcze później w aucie
-
Ja byłem przekonany, że moje auto nie hamuje, że tylko ostrzega (brałem auto ze stocku i tak mi wynikało ze specyfikacji) ale kilka razy lekko przyhamowało i zastanawiałem się czy to było odcięcie paliwa czy może trzymałem lekko hamulec i podniosło ciśnienie w płynie hamulcowym.
Aż któregoś dnia jechałem po łuku na którym na drugim pasie stały TIRy w korku i Giulia depnęła po hamulcach sama tzn nie zahamowała do zera ale przyhamowała na tyle, że o mało w kierownicę nie przywaliłem.
Znalazłem menu ustawienia i zmniejszyłem czułość i od tego czasu jest spokój.
Czy ja dobrze rozumiem, że FCW działa właśnie tak jak opisuję, a ten drugi system zatrzymuje do zera w korku?
-
Tak, FCW załącza się najpierw - sygnał dźwiękowy. AEB hamuje.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] porozmawiam o tym jak będę w serwisie przy okazji. Btw to moja pierwsza Alfa, powoli się tam zadomawiam...