-
No to zostaje CI ASO Alfa Romeo albo inny mechanik. Jest dużo warsztatów wyspecjalizowanych w Oplach a pamiętaj że JTDm == oplowy CDTi więc oni będą mieli większe doświadczenie niż "ogólny" mechanik.
Możesz też spróbować jechać do jakiegoś tunera, oni mają bardzo dużo specjalistycznego sprzętu i będą w stanie zbadać jak działa sterownik silnika podczas jazdy na hamowni. W zasadzie od tego bym zaczął.
-
Wczoraj odebrałem auto dopiero. Jednak efektu bujania nie ma już ale niestety dalej szaleje wskazowka od turbo przy na maksa gazie w podlodze. Pomysły?
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
-
Co znaczy szaleje? Raz opada a później się utrzymuje czy stale opada i rośnie?
Przejedź się autostradą i trzymaj nogę na gazie przy 4. biegu tak żeby turbo ciągle dmuchało na dużych obrotach. Jeżeli turbo ma problemy to wywali błąd check engine za 3. spadkiem ciśnienia.
-
Jak wcześniej na filmiku było widać od 1.6 bara do 1.2 wariuje.byla sprawdzana na autostradzie i trzymalem jechalem i nic. Szla ale wariowalo turbo. A gdy rozpedzam sie normalnie to nie szaleje turbo.
-
Sprawdzałeś na oryginalnym sofcie?
-
Za mojej kadencji tu nix nie bylo modzone.
Nie wiem czy jest jakas inna mapa w pon ide do mechanika innego a jak sie tam nie uda to oddam do Roberta z fb co robi mapy itd może on ogarnie :/
-
Ja bym od razu oddał auto w ręce dobrego tunera. Tacy ludzie często bardzo dobrze znają się na diagnostyce.
W Twoim przypadku, o ile soft nie był modyfikowany, turbosprężarka ewidentnie przeładowuje. Tylko w takim przypadku prawdopodobnie pojawiłby się błąd.
Wężyki przy overboost poprawnie podłączone?
-
w sumie nie wiem co masz na mysli "poprawnie podlaczone" bo on znajduje sie obok za zderzakiem co nie ?
moge sprawdzic w sumie ale po prostu docisnac te wezyki w razie w ?
-
Ma króćće in oraz out. Upewnij się, że wężyk od sprężarki jest podłączony do out. Obejrzyj wężyki, czy nie są sparciałe.
-
Hej, tak to wygląda https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/09/69.jpg