-
Czesc, wymienilem w stelvio MY2020 US jeden czujnik martwego pola (blind spot sensor).Drugi zostal oryginalny.
Dopiero potem doczytalem, ze trzeba przekodowac uzywany czujnik.
Po kilku pracach (mechanik grzebal w bezpiecznikach rowniez), sypie mi dwoma bledami:
Other -> Blind Spot Sensor Autolive -> Incorrect configuration
ABS -> Haptical Line Feedback (HALF) camera Bosch -> Error in communication with Body Computer Module (BCM)
Pierwszym sypie, bo musze przekodowac czujnik.
Drugi blad rowniez sypie z tego samego powodu? Gdzie moge znalezc bezpiecznik BCM?
Proxi na samym koncu pokazuje:
FAILED TO EXECUTE: Telematic Box Node (TBM) FAILD! - Timeout Error
Zakladam, ze trzeba wypiac TBM (znalazlem info w innym watku).
Ale co ciekawe, jak przestawie sobie parametry w Adjustmen to, mimo powyzszego bledu, wartosci sa pamietane, tak jakby proxi przechodzilo.
-
Proxi masz nowe w bcm dlatego pamieta i wiekszosci modulow ale tbm nie przyja. Odlaczyc/przelaczyc antene.
Drugi błąd niezwiązany z pierwszym. Bezpieczniki na bcm dlacwielu modulow koncowych malej mocy, raczej tam szukaj, choc masz i w bagazniku czy na podszybiu
-
Witam wszystkich
Chciałbym Was zapytać o boczne radary ( BLind spot monitor ).
Poproszono mnie o zakodowanie przedniego radaru Stelvio 2022 ale podczas sprawdzania Proxy wyskoczyła informacja , że boczne radary mają niewłaściwą konfigurację C1008. Okazało się , że tylny zderzak został wymiony na starszy model wraz radarami ( są one większe 50538672). orginalne są mniejsze 50568117. Podczas sprawdzania okazało się , że mają inny VIN.
Pytania mam dwa.
1.Czy jeżeli wyczyszczę stare radary to BODY je przyjmie i będzie OK.
2. Czy mogę usunąć całkowicie boczne radary, ale czy wtedy system pozwoli mi skalibrować przedni radar ? ADAS wtedy będzie niekompletny
-
tak radary również te od blind trzeba VIN wyczyścić.
u siebie mam auto 2018r, ale w ramach zabaw krok po kroku zrobiłem z niego polifta pełnego z wszystkimi asystentami ADAS2 pomiędzy 2021 a 2023r. Radary tylne już nawet miałem kupione i wyczyszczone, kieszenie, wiazke, ale jak odpalałem sukcesywnie nowe funkcje, to okazało się że na starych działa i po czasie sprzedałem zestaw.
U mnie jest nowy BCM z softem MY22, radar, kamera HALD, wspomaganie, radio, wyświetlacz touch, licznik, ster.klimy, DNA mono, czujnik deszczu, kierownica z czujnikiem no i dorobione brakujące wiązki kiery/DNA mono, i na takim zestawie działają stare radary, normalnie jak w radiu mam ustawione tak drży kiera i odbija, działa cross traffic tip. Od 2 lat korzystam.
-