-
Tyle właśnie kosztuje termostat z czujnikiem do M-jeta, więc warto wcześniej porządnie zdiagnozowac czy konieczna jest wymiana
-
Ja dalem 300pln na autosklep24.pl po vinie koles dobiera czujnik i mialem za pare dni w domu ,nie wymienialem sam bo bym nie wymienil ;]
-
300PLN tez piechota nie chodzi
-
Koledzy dziś podłączyłem alfe do FES. Na postoju obserwowałem jak rośnie temperatura wody i wychodzi na to, że rosła do 72 stopni, następnie szybko spadła o kilka stopni i znów zaczęła rosnąć do ok 83 stopni. Później wyłączyłem. Wskaźnik kabinowy cały czas zaniżał o ponad 10 stopni.
Wychodzi na to, że przy 72 stopniach puścił na duży obieg, czyli niesprawny termostat. Moje pytanie brzmi: czy może to być przyczyną dymienia na czarno powyżej 3000 obrótów?
Rury dolotowe powietrza są szczelne, ciśnienie doładowania jest mierzone zgadza się z docelowym. Jeszcze mam pytanie, jak powinno przedstawiać się otwarcie zaworu EGR? Na postoju przy obrotach 850rpm otwarcie EGR wynosiło 44,5 %. Dzięki z góry za pomoc
Jeszcze jedno: odpiąłem przepływkę, żeby sprawdzić czy przez nią dymi. I po odpięciu jedzie jak by nie miał turbiny, dużo słabszy - tak ma być czy nie?
-
Termostat masz do wymiany. A przepływomierz odpinałes na wyłączonym silniku? To dymienie może powodować albo niedomykający sie, zabity sadzą egr, albo niesprawny przepływomierz, skoro rury dolotu masz szczelne.
-
Przepływomierz najpierw odłączyłem a następnie uruchomiłem silnik. Był wyraźnie słabszy podczas jazdy.
Jak zdiagnozować niesprawny EGR, a jak przepływomierz?
EGR, przepustnica i te kanaliki były czyszczone w marcu i założona zaślepka.
-
Koledzy ponawiam pytanie, jak sprawdzić czy EGR działa jak należy?
Oraz jak sprawdzić przepływkę?
-
-
Jest cos takiego niby oczywistego, że jak ogrzewanie dam na LO, to wskażnik w kabinie się podnosi i temp rośnie.
W związku z tym mam pytanie jak testować termostat z programem Fiat Ecu Scan. Z ogrzewaniem czy na zimnym nawiewie ?
-
Żeby nie mieć przekłamań całkowicie wyłącz nawiew, bo ciecz i tak przez nagrzewnicę przepływa.