-
Sorki Zapomniałem Napisać.
Problem Rozwiązany w 100%.
Pomógł Przeszczep sterownika Pompy ABS.
Niestety samego sterownika nie da się kupić, więc kupiłem całą Pompę (z rozbiórki) na Allegro (z wysyłką 255 zł). Wystarczy że główne numery będą się zgadzać (pompy i sterownika). Trzeba przełożyć tylko sterownik, skasować błędy na kompie i wszystko jest ok..
Nawet nie wiecie jak mi ulżyło jak przestały mi się zapalać te cholerne żółte ikonki
-
ehh..a myslałem, że to jakaś mniejsza pierdółka bo mi też czasem wyskoczy VDC felek...na razie nie zaczepiam.
Szkoda tylko jak w te śniegi chciałem sobie powywijac bellą, to dziadyga (vdc) za chiny nie chciał się wyłączyć. ;P
-
Może u Ciebie to tylko czujnik ?
-
Dziś rano zapaliły się kontrolki ABS i ASR i nie chcą zgasnąć. Ani po ponownym odpaleniu silnika, ani po przejechaniu kilkunastu kilometrów, ani po wymuszonym ostrym hamowaniu. Oba systemy nie działają. Co można sprawdzić samemu zanim zabiorę Alfę do mechanika? Zaznaczam, że poszedł sprawdzać mój mąż, więc język techniczny dozwolony, przekażę wszelkie sugestie:D
-
Może się wypięła złączka na Pompie ABS. Czasami lubi się poluzować ?
-
Ok, sprawdzimy tylko gdzie szukać tej pompy?
(Na razie udało się usunąć komunikat o otwartej klapie bagażnika. Też się świecił.)
Pompa znaleziona, okablowanie sprawdzone, jest ok.
Inne kable, bezpieczniki ok. Czyżby czujniki ABS? a może sama pompa?:confused:
W piątek Alfa jedzie na komputer.
-
Komputer powinien dać odpowiedź na wszystkie pytania.
-
Witaj Em :D
Ja powiem Wam z własnego doświadczenia, bowiem komputer pokazywał błąd czujnika, a obeszło się bez wymiany. W Alfa Teamie trafnie zdiagnozowali, że winna może być kostka łącząca przewody z pinami w pompie/sterowniku. Wystarczyło sprawdzenie połączenia, wyczyszczenie i "ABS Failure" zniknęło z wyświetlacza.
Mam też pytanie, głównie pomocni będą ludzie z silnikami 1.6 TS w modelu 147. Otóż jakie parametry (szczegółowe) powinien mieć akumulator dedykowany do tego modelu. Mój nie jest już oryginalny, poprzedni właściciel wymieniał, a wydaje mi się, że wielkość opisująca prąd rozruchowy jest za mała. Z tym też wiązał się fail w mojej Alfie dotyczący poduszek pow. - sytuacja analogiczna z występowaniem na mrozie komunikatów o usterce abs/ebd, itd, lecz kontrolka sama już nie zgaśnie.
Także byłbym wdzięczny za podanie informacji o powyższych parametrach akumulatora ;).
Dodam w ramach uzupełnienia: posiadam 147 1.6 105 KM Dist. 2001 rok.
Pozdrawiam
-
Dziś na komputerze okazało się, że to uszkodzona zębatka magnetyczna w tylnym kole powoduje brak ABS i ASR. Miał ktoś podobny problem? Można to wymienić samemu, czy uderzać do mechanika?
-
A klocków nie wymieniałeś z tyłu?
Prawdopodobnie masz tą zębatkę zasyfiną.
Zdejm koła wyczyść dokładnie zębatki ,czepia się do niej każdy syf a szczególnie resztki klocków.