to wiedziałem :), ale o światłach przeciwmgnielnych nie, więc wynika że jest wszystko OK. Tylko dlaczego podczas jazdy same nigdy nie włączyły mi sie przeciwmgielne? Więc jak to działa? Tylko przy włączaniu świateł? :wacko:
Printable View
Kolego Superalfa - nie lubię się spierać, ale obawiam się, że wspomniana przeze mnie centralka jest w 156, może inaczej ulokowana, zbudowana (z kilku modułów, zamiast jednego) i innego koloru, ale jest. Dokładniej nazywa się to CENTRALKA POŁĄCZEŃ WZAJEMNYCH I WYŁĄCZNIKOW ZDALNYCH.
No chyba, że ePer się myli:
http://www.spangerum.com:7080/navi?C...D=1&GUI_LANG=6
I dalej podtrzymuję to, że najpierw bym sprawdził ten moduł, czy jego składowe/ą (?przekaźnik? - tu może się przydać eLearn).
Nie twierdzę, że to 100% on, ale od niego bym zaczął. Trudność polega na tym, że trzeba mieć w pełni sprawne elementy, żeby sobie podmienić. W 166 łatwość diagnozy polega na tym, że wszystko jest w jednej zielonej dużej skrzynce.
I z całą pewnością jest to delikatny w sensie elektrycznym element (przynajmniej w 166 sprzed liftu), bo mam już kilka uszkodzonych...
zielona skrzynka w 166 to jest moduł świateł sama nazwa wskazuje co to jest( siadają światła wiadomo co trzeba wymienić) problem tu opisywany nie ma nic z tym wspólnego ponieważ nie dzieje się ciągle więc podmienianie elementów nie ma tu żadnego sensu, centralka połączeń wzajemnych jest to skrzynka z której wychodzą zasilania do poszczególnych modułów więc to nie ma nic wspólnego z tym co jest w 166
Ufff.... A ja myślałem, że ze mną coś nie tak:D
U mnie to samo i byłem pewny że to przez niską temperaturę i dużą wilgotność. Mam czujnik deszczu, ale parowania wątpie.
To jest niemożliwe by światła przeciwmgielne włączane były poprzez czujnik zaparowania szyby, chociażby dlatego, że użycie tych świateł jest ściśle obwarowane przepisami o ruchu drogowym.
Wszystko wskazuje na problem z elektryką, zwłaszcza w niskich temperaturach. Teraz, kiedy jest troszkę cieplej problem u mnie już nie występuje. Ponadto jest na szczęście kontrolka od tych świateł, więc w porę można się zorientować i wyłączyć by nie oślepiać jadących za nami.
Pozdrawiam.
- Rafał
ja mam tez taki sam problem... wlączają sie same i koniec.... ale jest rozwiązanie - banalne - wlączam 1bieg i wylączam p/mgłowe tylne....