Ja jestem ju prawie 30 tys po remoncie i jest ok ( odpukac ) silniczek fajnie chodzi a bella smiga jak ...... pozostale 4 alfy z orszaku nad morze moga potwierdzić :D
Printable View
Ja jestem ju prawie 30 tys po remoncie i jest ok ( odpukac ) silniczek fajnie chodzi a bella smiga jak ...... pozostale 4 alfy z orszaku nad morze moga potwierdzić :D
75andrew155
Motul 15W\50 nada sie do Boxera :?: Przyznam się, iż nigdy takiego nie zalewałem......A z wypowiedzi kolegów niewiele mogę wywnioskować..... :(
pzdr
:uszy:
Uszatek, Ja tego oleju używam bardzo długo długo przed tym jak go opisali w ikarze tak więc nie jestem jedyny który uzywa tej marki oleju "Ja stosuję do 90% samochodów Motul 4100 Power 15W50. Wcześniej przez krótki okres Motul 4100 Turbolight 10W40 ale okazało się, że gęstsza i mocniejsza odmiana tego produktu lepiej się sprawdza"
ja nie dawno czytałem na innym forum ze jakis koles po wielu zachwalanaich motula skusił sie oddac probke do jakiegos laboratorium i sie okazało ze zadnych rewelacji w jego składzie nie ma i nie odbiega od innych marek :)
Ja nie spodziwam się nic innego w tym oleju za te pieniądze jest zgodny z opisem ,niezawodny i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z silnikiem w przeciwieństwie do innych marek olejowych
Lepiejej być nieświadomy od czego silniki się rozpadaja :wink:Cytat:
Napisał marcins737
ja kiedys mobil S kupilem i nie wspominam tego dobrze :(
Wiecie co ????? Oszaleć można........
Pytam, bo jak kupiłem autko miało, zalany Mobil "S", teraz też ma, ale kupiony w Niemczech ( jeśli ma to jakieś znaczenie). Jeśli Motul sprawdza sie w AR zamiast powiedzmy 2 krotnie droższej Selenii, to była by to pewna dobra alternatywa. Podobny dylemat miałem, jak kupiłem Bravo 1.4 12v, i bałem sie o wałek rozrządu, coby się nie wytarł. Lałem Selenię. Ale szukając danych oleju, wlazłem nieomyślnie na stronę producenta oleju ( nie pamiętam tylko jakiego) który właśnie zamieścił na stronce wyniki ciekawego testu;
Autko z silnikiem benzynowym, zalane nowym syntetykiem, robiło na hamowni trasę, podobną do miejskiej eksploatacji ( palenie jazda 10 min. gaszenie itd) o długości 3500 km. Próbki oleju poddano analizie. I co ???? i dupa. Benzyna która przedostawała sie do oleju poprzez pierścienie, podczas częstego palenia i pracy na ssaniu, skutecznie rozbiła molekuły oleju, a podstawowe parametry oleju spadły o ponad połowę ( przebieg 3500), w tym czssie nie zanotowano ubytku oleju...... Tak naprawdę olej ubywał ale uzupełniła go benzynka.
Następnie na tym samym oleju poddano autko testowi na trasie 2000 prawie non stop. Benzyna z oleju odparowała, ale szkodliwe składniki nie. Przy przebiegu ok. 5500-6000, w warunkach podobnych do miejskiej eksploatacji, olej stracił swoje parametry o 3/4 zakładanych , a dla przykładu, autko które robiło normalne długie trasy, miało lo wiele lepsze parametry tego samego oleju nawet po przebiegu 15000........No i jak tu OLEWAC wymiane oleju, albo zalewać gó.....y olej?????? Toż remont silnika gwarantowany.
Nie do wiary.....
Witajcie wszyscy...
NIe wiem jak to możliwe ale znalazlem sie w podobnej sytuacji. Przyprowadziłem sobie 166 z Reichu. 80 000 przebiegu jeden właściciel, książka serwisowa... Wyjechałem na autostradę dałem maszynie w palnik... a ta przy 200kmh nagle stracila wigor i zgasla. Zatrzymalem się na poboczu, odpalam ponownie a silnik jakoś tak stuka dziwnie, zgasilem motor odwiozlem maszyne na lince do znajomego. Sprawdziliśmy rozrząd bo myslalem że przeskoczyl ale nie. Profilaktycznie wymienilem pasek rozrzadu i rolkę napinacza. Odpalamy a on dalej suka... Czy to znaczy że sie zatarl ??? Gdzie to naprawić? Jakie koszta od...do... A może to wałki balansujące może ten pasek skoczyl ??? HELP. A mialo to być moje autko do ślubu a to już w sobotę...
to czysta prawda tylko motul 15v50 4100 alfa 164 3.0v6 181 tys przebieg od 50 tys motul alfa 155 134 tys od 98 motul wczesniej mobil zatarta panewka na 4 takze alfa 166 3.0 24v motul 15v50 to trzy moje samochody od 7 lat tylko motul poprzedzony wielogodzinnymi rozmowami z fachowcami i gosciami ktorzy smigaja po rajdach naklejki na wozach maja kastrol mobil a w silniku siedzi motul na dzien dzisiejszy nr 1 po 8 tys przebiegu dawania w gaz czasami ostro ten olej ma taka lepkosc ze nie jeden by go zalal ponownie nie masz wyboru zabieraj motula i sie ciesz ze nikt cie nie oszukal pozdrawiam