-
w niemal kazdym aucie trzeba wymienic na dzien dobry rozrząd, płyny... sprawdzić zawiechę.. zadne cuda, aku tez sie nowy przyda i świece, chyba ze poprzedni wlasciciel pokaze wam wiarygodne rachunki....
Zawsze tez nalezy odpowiedziec sobie na pytanie kluczowe: KTO I JAK jezdził tym autem.
-
Kolego, otworzyłem ten wątek ponad pół roku temu, w czasie rozważania zakupu GT, udało mi się kupić bardzo zadbany egzemplarz z 2005r, jednak kosztował mnie 36tyś. Wymieniłem tylko olej, wszystkie filtry.
Jednak musisz wziąść pod uwagę dodatkowe koszta, OC, AC, drugi komplet opon i felg itp. paliwo :)
Jednak jeśli trafisz na dobry egzemplarz to będziesz bardzo zadowolony u mnie w ciągu pół roku odpukać pękła tylko linka ręcznego.
-
moja alfa 156 2001r (maj) kupilem ja w czerwcu zeszlego roku za 11500zl
zaraz po kupnie:
-wymiana rozrzadu calego z pompa rolkami itp
-wymiana oslony przegubow bo prawy byl pekniety wiec wymienilem oba
-wszystkie filtry oleje plyny
-wymiana rury yyyy nie wiem tej do turbo:)
-------- w sumie 1250zl z robocizna-----------
koniec wrzesnia:
-olej + filtr
-2x wachacz gorny przod
-laczniki sworznie gumy stabilizatorow
-zarowka prawego stopu:)
-----------------870zl z robocizna------------
poczatek listopada:
-wymiana termostatu
-----------------320zl z robocizna------------
koniec listopada:
-awaria wysprzeglika wyciek plynu nie dalo sie zmieniac biegow
-wymiana oleju filtrow
-----------------480zl z robocizna------------
koniec listopada:
-4 x brigdestone 195/65/15 + zaworki + pompowanie azotem( nie wiem po co)
-----------------1080zl----------------------
Alfa od kupna czyli od 7 miesiecy do dnia dzisiejszego przejechala dokladnie 30500km ze srednim spalaniem 5,6l/100km.
Na czesci naprawy opony wydalem okolo 4000zl
Paliwo kosztowalo mnie okolo 8000zl-8200zl
Nie licze takich pierdol jak glosniki radio, CB, nawigacja i jeszcze kilka bzdet
Jak widac po 7 miesiacach kosztowala mnie ponad 12K ale czy to duzo???????
no wlasnie czy to duzo??????
mam nadzieje ze mi powiecie
pozdrawiam
-
czy to dużo, ale niewiem dlaczego paliwo liczysz do kosztów napraw?? Ktoś tu napisze że jeździ v6 bez gazu to jego koszt paliwa bedzie większy niż twój z naprawami..
pozdro
-
tak jak napisalem ze na przestrzeni 30kkm wydalem okolo 4k na czesci wymiany naprawy z czego 1k to opony. wiec nie licze paliwa ale z paliwem wychodzi drogi samochod.
ps. teraz zastanawiam sie czy wydac jakies 5k w tym roku na tuning(chip, cooler, dolot i moze cos jeszcze) tak zeby uzyskac jakies 160ps czy moze sprzedac dolozyc wiecej i kupic 156 po lifcie 2.4 20v...