Ja robie moją ar156 2,4JTD 1998r w cyklu mieszanym ( 60% miasto) 950 km z palcem............... wiadomo gdzie . :D
Printable View
Ja robie moją ar156 2,4JTD 1998r w cyklu mieszanym ( 60% miasto) 950 km z palcem............... wiadomo gdzie . :D
więc tak co do wieku to mam 26 co do wymian to:
wymieniłem przepływomierz jakieś 2000km razem z filtrami
a co do cieżkiej nogi być może i jest ciężka ale to od zakupu by mi spalał wiecej a to się stało po zimie
co do mechanika czekam na wolny termin i będe wstawiał i zobaczymy czy coś wymyślą
czy wymiana oleju w skrzyni automatycznej mogła zwiekszyć spalanie?
2,4 jtd 203 koniki-wawa-spalanie 10l.
Dokładnie. W naprawde dużych korkach ciężko tym autem o lepszy wynik. A mało kto się decyduje na emerycką jazdę.
akurat mieszkam w mały miescie to korków nie ma dlatego takie spalanie.
:cool:
Coprawda szukam dopiero mojej AR 166 JTD a forum czytam, żeby zorientować się w różnych problemach trapiących ten model, ale skoro mogę pomóc to pomogę.
Sytuacja wygląda tak: przy jeździe spokojnej, na trasie, bez dużego obciążenia i jego częstych zmian spalanie jest ok. Przy próbie "stały gaz 60km/h" jest idealne. Problem pojawia się w mieście - przy częstym, dużym obciążeniu = częstym, dużym skokom ciśnienia doładowania. Przepływomierz licząc ilość powietrza gdy się myli - myli się cały czas. Mechanika (wtryski, turbo) również cały czas skutkują pogorszeniem jakości jazdy. Wygląda mi to na problem z czujnikiem ciśnienia doładowania i jemu bym się przyjrzał.
witam ja w swojej wymienialem i czujnik doladowania turbiny i nadal to samo
witam wlaśnie wrociłem znów z warsztatu posprawdzali dokładnie wszystkie doloty wtryski poppe zawor egr czujnik doładowania turbiny itd wychodzi nadal na prrzepływomierz pomimo ze wymieniałem go juz na nowy orginalny z aso , pożyczyłem ze od znajomego kilka przepływomierzy bosha i pierburga o różnych symbolach ale z katalogu pasujących do tego modelu silnika i nic to nie dało objaw jest taki że do okolo 3 tysięcy obrotów powietrze z odczytanego czujnika jest ok z rzadanym powietrzem ale powyżej już czujnik nie pokazuje większej ilości powietrza a żadane jest dużo wiecej więc tak jakby nie dostawał tyle powietrza ile potrzebuje czego to może być wina?