-
co do polityki Fiata to powiem tylko jedną rzecz:
Fiat Bravo 1.9 Multijet - 0-100 km/h w 9.0 sekund
Najmocniejsza wersja Alfy 147 - 0-100 km/h w 8.8 sekund
:evil:
Różnica zaledwie 0.2 s. pomiędzy Alfą a Fiatem to oznacza dla mnie bardzo złą politykę - dochodzi do tego że Włosi próbują kreować wizerunek AR nie jako auta sportowego, ale jako auta ładnego. A uroda to nie wszystko, liczy się to co w środku :wink:
-
Musi wejść turbobenzyna, żeby ludzie oduczyli się porównań turbodiesla do wolnossącej benzyny. I nie mówili że diesel jest "lepsiejszy" od benzyny. Zresztą, przy porówaniu turbobenzyny do turbodiesla nie ma co porównywać.
-
Odgrzewam, ale to jest planowane portfolio Alfy w 2016:
This is how Alfa Romeo foresees its lineup by 2016 (average annual production of model)
Giulia sedan & wagon 100,000
Giulietta 90,000
MiTo 50,000
Mid-sized SUV 40,000
Large sedan 30,000
Spider 25,000
4C coupe/targa 3,500
Zadziwiające jest, że za 3 lata chcą nadal MiTo sprzedawać...
-
Plan sprzedaży... ciekawe co się kryje pod roboczymi nazwami samochodów typu "Large sedan 30,000" ? Jakiś Dodge co będzie miał inny znaczek?
-
Large sedan ma być zbudowany na platformie zaprezentowanego wczoraj Maserati Ghibli, czyli skróconej płycie QP - czyli napęd na tył (co oznacza prawdopodobnie, że Giulia będzie jednak FWD/AWD) i silniki V6 od Cheerokee (diesel) + V6 BiTurbo od Ferrari, może jeszcze jakieś TBi + JTD.
Spider to wiadomo (Mazda MX-5), a SUV ma mieć długość od 4,6 do 4,8 metra. Tylko tyle podali.
-
Chyba chodzi o następcę 166, która ma dzielić płytę z 'cudą - rwd.
-
ja osobiście czekam na jakiegoś ładnego SUVa, który jednocześnie posiadałby elementy sportowego zacięcia i designu. Ciekawy jestem czy zaplananowana na 2014 r. premiera Giuli Sportwagon dojdzie do skutku i czy b edzie w miarę terminowa
-
Ja od czasu do czasu rozmawiam z pewnym włochem,który pracował w Fiacie '' u siebie '' z tego co opowiada ludzie są przywiązani do Alf Romeo tych w jakich Fiat nie miał dużej ingerencji tzn np. Twin Spark 8v i nie chcę tutaj wojen jtd vs ts itd :D agitacje są zbędne. Jak chodzi o Alfy '' z Fiatem '' to odparł,że są fajne jednak jako człowiek,który stracił pracę jest ''zły'' i wydaje mi się,że Alfa tak jak Lancia po prostu rzuciła się w wir komercjalizacji,który jest niezbędny dzisiaj.
Ciekawym zjawiskiem jest badge engineering : Renault Kangoo = Mercedes-Benz Citan ((dokonywanie zmian w modelu podstawowym pojazdu i oferowanie częściowo zmienionego jako całkiem inny model pod inna nazwą))
Taki jest świat i pieniądz żądzi światem mi to osobiście nie przeszkadza,że jest duże pokrewieństwo Fiata przyszłość Alfy widać raczej dobrze teraz z Mazdą będą też współpracować.
-
Alfa leci niestety na pysk:
http://www.acea.be/images/uploads/fi...FINAL-1304.pdf
Coś mi się zdaje, że 100 tys. sztuk w 2013 jest nie do zrobienia. Alfa przez 4 miesiące sprzedała 22.640 sztuk, BMW... 204.249 sztuk.
-