hehe :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
a tak na serio to jutro z rana rozbiorę pokrywę a dziś za jakiś czas dam znać co z tym zaworkiem w kolektorze
Printable View
hehe :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
a tak na serio to jutro z rana rozbiorę pokrywę a dziś za jakiś czas dam znać co z tym zaworkiem w kolektorze
więc wyciągnąłem ten zaworek i sprężynkę
efekt:
podniosły się obroty
i falowały równo, lecz powoli 1250-1500
wyczyściłem ten zaworek i poskładałem do kupy
teraz faluje częściej niż przed tym zabiegiem i mam wrażenie że ciężej mi działa wspomaganie (ale to może przewrażliwienie)
- reset i adaptacja robione były po tym zabiegu, ponieważ ECU się szybko uczy jak nie nalezy sterować silnikiem.
heh na to bym nie wpadł, ale gdybym miał mojego netbooka z AD ;-)
no cóż, w niedzielkę albo poniedziałek zrobię reseta.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...0e5f653fe.html
a gdybym w tym miejscu przykleił jakąś małą uszczelkę, na samym brzegu?
No to wygląda, że droga powietrza dodatkowego jest w całości drożna i nie ma potrzeby szukania czegokolwiek pod pokrywą zaworów.
Ale skoro dalej faluje nawet przy takiej ilości powietrza to reset i adaptacja konieczna. Zrób jak radzi kolega bubu.
ale dlaczego faluje w równych odstępach czasu?
"normalne" falowanie to max 3 wloty i upadki 100-2000rpm (nawet 100), a tu faluje równiutko 1250-1500
- ponieważ są rózne rezimy ( strategie ) pracy ECU i stąd różne typy falowań.
- pierwszy objaw "zapchania" to falowanie tak od 1200 - 1000 obrotów, szczególnie odczuwane na zimnym silniku.
- nie jest to problem jeśli po naciśnieciu hamulca objaw znika.
- tak jak to było wtedy pisane, mało wiedziałem i wpadałem w pułapki jak nie jeden z was.
- jednemu koledze ( nie wymienie po nicku ) falowanie ustało po wymianie uszczelki korka wlewu paliwa. !!!
- trochę mi to nie dawało spokoju aż odkryłem ( 2007 rok ) że kolektor ssący ma połaczenie z "korkiem wlewu" paliwa porzez zaworek przewietrzania zbiornika paliwa.
- a i kolega zaviaseq napisał , cytuję z pamięci " kurde, falowanie ustało tak jak sie pojawiło, jest tylko małe na ...".
- ECU M1.5.5 posiada dość mała moc obliczeniową i to czasami skutkuje dziwnym zachowaniem i pewną "wrednością " ECU na zmianę parametrów.
- ach gdzie te czasy, odłączało sie akumulator na noc i potem 10.000 km bez problemów.
- a teraz czyść, resetuj, adaptuj i tak coś wyskoczy.
- ale to nic, jak ruszam spod świateł i obok rozparty pan w bmw,audi, oplu i za chwile tylko krótka pamięć o tamtym samochodzie który został na światłach.
- może będę miał inne nastawienie po hamowni, jak zobaczę ile to koni mam pod pedałem.
@zaviaseq , musisz analizować wszystko, tamte dane były robione na wersji oprogramowania 0.24.
- teraz jak mam MOD 0.66 i jak mi zaczyna lekko falować to wiem, że mam by-pass do wyczyszczenia.
zamówiłem dziś ten by-pass
bagatela 13 zł
jutro ma być
mam duże podejrzenia że to on jest sprawcą "całej imprezy"
bo kiedy przy nim coś robię to falowanie choć na chwilkę to ustępuje
może zbytnio rozciągnąłem sprężynkę i to tego powód...
założę, zresetuje i oczywiście podzielę się na forum co i jak
przy okazji zajrzę do pompy paliwa czy tam nie mam jakiegoś bambuko przy "filtrze paliwa",
rozbiorę kolektor ssący bo może tam mi idzie lewe powietrze
wyczyszczę przepustnicę
i rozbiorę silniczek krokowy
c.d.n.