Czy jest jakaś różnica w pracy silnika między zwykłymi świecam ,a platynowymi (Sorry,ale pierwszy raz wymieniam świece w TSie :mrgreen: ) .czy tylko w tym,że na platynach przejedzie się więcej kilometrów... :?: :roll: :idea:
Pozdr. Tiga
Printable View
Czy jest jakaś różnica w pracy silnika między zwykłymi świecam ,a platynowymi (Sorry,ale pierwszy raz wymieniam świece w TSie :mrgreen: ) .czy tylko w tym,że na platynach przejedzie się więcej kilometrów... :?: :roll: :idea:
Pozdr. Tiga
Ja jeżdzę na championach - małe mam platynowe, a duże zwykłe i nie widzę żadnej różnicy.
ja świece wymieniłem zNGK na BOSCH za320 zl komplet 8 sztuk małe platynowe i jest wszystko ok pewnie za 70 tysięcy pomyśle o nowych ale po co przepłacać a cena się nie sugeruj zależy gdzie mieszkasz mi w sklepie obok zawalił 470 zł jest różnica jest ale czempion odradzam to jak z butami za 25zl fajne ale nie pochodzisz
witam kupiłem właśnie takie oto świece http://www.allegro.pl/item515445321_...rk_zestaw.html (świec zapłonowych marki NGK z seri LASER PLATINUM) moje pytanie dotyczy ich wymiany. Podejrzewam że poprzedni właściciel ich wogóle nie wymieniał i że te które mam są w opłakanym stanie Czy zwykłym kluczem do świec ktoś kto jeszcze tego nie robił w alfie da sobie rade. widzicie ja nawet nie wiem czy obecnie mam ngk cZy może jakiś zamiennik a nie chciałbym ukręcić gwintu Brać sie za to samemu bo jakoś tak frajersko jest jechać z czymś takim do mwarsztatu.
Kolego a co Ci warsztat pomoze ,jeli masz odpowiednie klucze to odkręcaj.Zdjecie pokrywy silnika 4 sruby plus odkręcenie cewek zapłonowych ,max godzina całej operacji.
ja tam sam wymieniam, ale jeśli boisz się ukręcić gwint to jedź do mecha, jak on ukręci to bedzie jego wina ;)
jeszcze niezłe są świece Brisk Sport z iskrą ślizgową, ale starczają na 15 tys km a kosztują 1/3 tego co NGK, więc na dłuższą metę się opłaca NGK
oczywiście platynowe (BKR6EKPA+PMR7A), bo na zwykłych z jednym iskrownikiem, TSy zalewa, i w benzynie dopłacisz różnicę w cenie ;)
ogólnie tańsze świeczki bym rozważał tylko przy instalacji LPG, bo wtedy i tak często wymieniasz.
W to jakoś trudno mi uwierzyć, dwie świece na cylinder (nawet jeśli nie są z najwyższej półki) i takie problemy?.Cytat:
Napisał v4l4r
2 świece na cylinder, ale jedna działa w fazie wydechu i tylko "dopala" resztki. one się nie odpalają jednocześnie.