wiesz ludzie to jezdza takami samochodami ze ja balbym sie nim ruszac w trase:P
Poprostu jak wydaje 2tysiace to oczekuje od tych opon ze starcza na 3lata~~ przy zachowaniu dobrych wlasciwosci:)
Printable View
wiesz ludzie to jezdza takami samochodami ze ja balbym sie nim ruszac w trase:P
Poprostu jak wydaje 2tysiace to oczekuje od tych opon ze starcza na 3lata~~ przy zachowaniu dobrych wlasciwosci:)
Prawidłowo przechowywana opona przez rok leżenia na magazynie nie straci nic ze swoich właściwości, a cena będzie niższa bo krąży opinia że taka opona już jest stara. Opony to nie pieczywo ;) Kiedyś czytałem pisemko od Michelina, że opona przechowywana przez rok zużywa sie jak opona użytkowana przez tydzień. Ogólnie o "starych" oponach tam było sporo napisane. Jak znajde tego maila od handlowca to wrzuce to pisemko tutaj.
a moze wiecie jak wyglada gwarancja takich opon?
Jezeli kupie roczne oponki to gwaranacje mam od daty zakupu czy od daty wyprodkuowania? gwarancja producenta to 24 miesiace tak?
Nie widzę powodów żeby kupić opony 2 czy nawet 3-letnie, ale trzeba się zastanowić, bo przecież zimówki kupuje się często na wiele sezonów i prawdą jest, że stara kilkuletnia opona zimowa staje się twardsza i traci swoje pierwotne właściwości.
Co do gwarancji, to masz ustawowe 24 m-ce odpowiedzialność sprzedawcy.
gwarancja się liczy od momentu sprzedaży towaru (gwarantem jest producent a nie sprzedawca. nadawana jest ona na np. 10 Lat ) . odpowiedzialność sprzedawcy za towar- 2 lata (od momentu sprzedaży). Kiedyś był tylko rok. Tak w ogóle to do czego Ci gwarancja. przebitej opony nie zareklamujesz, rozdartej tak samo, chyba że sama pęknie podczas jazdy, ale wtedy to już będą wnikali na jakim samochodzie zamontowana, czy nośność opony odpowiednia do wagi samochodu itd.
Podejrzewam, że byś nic nie wywalczył w razie czego :), bo te gwarancje są tak napisane, że nie da się tego przeskoczyć. niby gwarancja jest, ale jej nie ma :D tak jest z wieloma towarami.
gwarancja producenta jest na wady produkcyjne. np jak jakis bąbel bez powodu wyskoczy, bieznik sie odkleji, opona wykazuje zbyt szybkie zuzycie. Przebicie, najechanie ostro na kraweżnik czy inne uszkodzenie mechaniczne nie bedzie uznane na gwarancji. Zwykle gwarancja teraz jest udzielana na 4-5 lat na opony nie starsze niz 10 lat od daty produkcji. Po 2 latach od zakupu gwarancja jest uznawana częsciowo (w % na podstawie głębokości zuzycia bieżnika) Tak to mniej wiecej wygląda obecnie u wiekszosci producentow.
Na przyszłą zime mam zamiar sprawic do swej 156 opony Continental WinterContact TS 830P
Czy ktoś użytkuje owe opony? Są warte zakupu?
zdecydowanie polecam michelin alpin. są idealne, cichutkie, nigdy mnie nie zawiodły. nawet na największym lodzie podjeżdżały pod stromą górę. polecam bo to najlepsze opony zimowe jakie miałem dotąd.