3-pasmówki jest jeszcze trochę przed Toruniem na A1. :D
Printable View
3-pasmówki jest jeszcze trochę przed Toruniem na A1. :D
Wy się naprawdę będziecie licytować które drogi lepsze i gdzie więcej pasów? o_O
Panowie co Wy tak naskoczyliscie na mnie..:P chodzilo mi tylko o to ze w UK mozna na codzien ciekawie testowac wlasciwosci jezdne naszych Alf, i ze caly sposob projektowania drog, skrzyzowan i inteligentnych swiatel wlacznie z tymi na przejsciach dla pieszych jest naprawde dopracowany do perfekcji i niema sie do czego przyczepic. Niestety drogi w Polsce nigdy nie beda takie bo musieliby wszystko od nowa zaczac a to jest niemozliwe.
A jesli chodzi o ruch lewostronny to dla tych co moze nie wiedza:
Pierwsze zapiski dotyczace ruchu drogowego pochodza z XIII wieku z Angli gdzie to oficjalnie zostal ustalony ruch lewostronny, ale ze wtedy krol angli mial konflikt z krolem francji dlatego krol francji postanowil wprowadzic w swoim krolestwie ruch prawostronny. Pozniej inne kraje zaczely wprowadzac ruch prawostronny, ale pierwszy byl lewostronny i wyczytalem gdzies ze nawet z punktu widzenia medycznego jest on bezpieczniejszy bo ma to cos do czynienia z naszymi oczami, ze prawe oko jest jakos sprawniejsze od lewego, ale to takie tylko ciekawostki z mojej strony...
Ja osobiscie uwazam, ze w UK jezdzi sie banalnie latwo i BARDZO bezpiecznie, sam fakt ze w Polsce ktora ma jakies 38mln ludzi rocznie ginie jakies 4500 a w UK ktore ma 62mln ludzi ginie 3400; ale nie bede sie rozpisywal na ten temat bo nie o to tu chodzi.
Nie myslcie sobie ze jestem z tych co slepo uwielbiaja ten kraj bo tak nie jest! Mieszkam tu siedem lat ale i tak uwazam ze ten kraj jest zdrowo popierd...ny!!! ale trzeba im przyznac ze maja wszystko poukladane jak trzeba, a jest tak bo 90% spolecznosci to kompletni kretyni bez wyksztalcenia a 10% to ludzie naprawde na poziomie i to oni sa na stanowiskach rzadzacych, niestety w polsce jest zupelnie na odwrot, to debile rzadza a reszta musi to znosic!
Jesli chodzi o stwierdzenie-zarcik kolegi na temat remapu u Cinka to powiem tylko tyle ze przyciemnialem tez szyby w polsce i to co zaoszczedzilem na tych zabiegach robiac je w Polsce pokrylo w calosci koszty podrozy.
A po za tym nigdy nie oddalbym Alfy angielskim rzeznikom! no i gdzie znajdziesz lepszego specjaliste od Cinka:) jechalem do niego prawie 350km w jedna strone ale bylo warto:) i zawitam tam jeszcze raz jak zmienie dwumas i sprzeglo zeby jeszcze troszke podkrecic na momencie obr.
A tak w ogole to marze o powrocie do Polski ale poki co przyzwyczajenia finansowe nie pozwalaja mi na to, a poza tym mam tu cala rodzine wiec nie jest tak zle... (poza pogoda oczywiscie:p)
Pozdrawiam Koledzy i przepraszam za OT:)
skoro już tak podrasowo twoją 159 to te 3 km 3-pasmówki w zupełności powinny wystarczyć na rozwiniecie maksymalnej prędkości
Szczerze to nie pamietam zadnej trzypasmowki, od Cinka jechalem autostrada na Wroclaw i jakies 20km po wjezdzie utknalem w korku na 1h45min bo byl wypadek i obie strony zostaly zamkniete. Nawet na jednym pasie rozwinalbym predkosc max jesli tylko bylby on wolny :P
Jak to nie ma - są pasy dojazdowe (tyle, ze zamknięte) :)
Przepraszam za stare dane, w ostatnim roku zginelo 1901 ludzi na 62mln a nie 3400...
Ze statystyk wynika ze tylko 4% wypadkow i stluczek ma miejsce poza miastem.
W miescie stluczek jest duzo bo ludzie jezdza jak pizd.. a zwlaszcza kobiety, ale angielscy faceci tez za zdolni nie sa...
Co do Polskich autostrad jechalem w czerwcu A2 od granicy z niemcami przez jakies 100km i bylem w szoku bo byla PUSTA! troche polakow na GB blachach i troche niemieckich blach a na polskich to wiekszosc ciezarowek, ale nie ma sie co dziwic jak ceny za przejazd zwalaja z nog!!!
Co do A4 to znam cala bo jestem z podkarpacia wiec jak jade do domu to zaliczam cala od granicy do konca przed Bochnia a reszta trasy to juz jak pielgrzymka na kolanach do Czestochowy:P
Acha.. Panowie nie stresujcie sie bo nikt nikomu nie chce tu nic udowadniac!! Podlapaliscie wzmianke o dwoch pasach w Polsce i zaczela sie jazda...
Musze stwierdzic tez ze wedlug moich oddczuc panuje tu na forum jakas niechec i alergia do forumowiczow z poza Polski a konkretnie UK, ich udzielanie sie na forum jest odbierane w troche odmienny sposob a z kazdym postem probuje sie lapac za slowka... moze sie myle ale tak to odbieram.
Pozdrawiam:)
Great Britain has one of the best road safety records in Europe and the world. Despite massive increases in traffic over the last few decades, the number of people killed on our roads has fallen from around 5,500 per year in the mid 1980s to well under 2,000 in 2011. However, the number of deaths rose in 2011, from 1,850 the previous year to 1,901. This means that five people die on Britain’s roads every day.
Reported Road Casualties in Great Britain, 2011
Killed 1,901
Seriously Injured 23,122
Slightly Injured 178,927
All 203,950
These figures are for road accidents in which someone was injured on a public road and which were reported to the police. Although virtually all fatal road accidents are reported to the police, it is known that many involving injury are not reported, even when some of those involved required medical or hospital treatment. It is estimated that the total number of road casualties in Great Britain is between 660,000 and 880,000 per year, with a best estimate of around 730,000. This includes an estimated 80,000 people who are seriously injured.
Common causes of these unnecessary tragedies include:
Speeding
Around 430 people a year are killed in crashes in which someone exceeds the speed limit or drives too fast for the conditions.
Drink Driving
Around 250 people die a year in crashes in which someone was over the legal drink drive limit.
Seat Belt Wearing
Around 300 lives each year could be saved if everyone always wore their seat belt.
Careless Driving
More than 300 deaths a year involve someone being "careless, reckless or in a hurry", and a further 125 involve "aggressive driving".
At-work
Around one third of fatal and serious road crashes involve someone who was at work.
Inexperience
More than 430 people are killed in crashes involving young car drivers aged 17 to 24 years, every year, including over 150 young drivers, 90 passengers and more than 180 other road users.
jaka macie pogode? bo u mnie zimno i wilgotno, wiec AR powinna miec lepsze osiagi....