-
No to w tej sytuacji chyba trzeba zaryzykować, tym bardziej, że rezystancja czujnika jest śmiesznie niska - tylko ok. 10Ω, a powinno być ponad 800Ω. Wyglada na to, że cewka czujnika ma przebicie. Dziwne tylko, dlaczego ECU nie ma w pamięci żadnego błędu?
-
witka alfaholiki
psycha mi juz kleka . ;// :? ;//
niech mi ktos powie czym sie rozni czujnik polozena walu boscha 0261210160 od oryginalu ,jak to jeden i ten sam czujik.
pytalem w roznych punktach.
moim zdaniem tylko cena i cwaniactwem sprzedawcow.
-
smiem twierdzic ze wasze milczenie potwierdza moja teorie.
kupilem bosch w zwiazku z tym jeszcze jedno pytanko,a mianowicie czy przt wymianie tego czujnika konieczny jest reset centralki :?:
pozdro :wink:
-
Te wszystkie czujniki są podobne, ale niekoniecznie muszą pasowac do Twojego silnika i systemu wtrysku. Ja też bardzo chciałbym wiedzieć, czym różnią się silniki montowane w latach 1998-1999 do AR 156 1,6TS. Najczęściej są to silniki o kodzie 676.01, ale np. AUTODATA podaje, że wtych latach były też silniki o kodzie 321.02, 321.03, 321.04. Przy czym dla silnika 676.01 AUTODATA podaje, że mają system wtrysku Bosch M 2.10.4, a te następne M 1.5.5. Tylko, że w mojej Alfie mimo, że ma silnik 676.01, jest zamontowany wtrysk M 1.5.5. Można zwariować od tych danych i dlatego lepiej kupować części w dobrym sklepie, gdzie mają katalogi i dobierają części posiłkując się numerami nadwozia i silnika. Może być też tak, że są to te same czujniki, ale różnią się długościami kabli i rodzajami wtyczek. Tak Bosch robi w sondach lambda i wtedy im droższy samochód, tym droższa sonda, chociaż przypuszczam, że są to te same sondy, a ich numery różnią się zwykle ostatnimi cyframi.
-
kupowalem autocarsie mam nadzieje ze wiedza o co chodzi.
z kad masz autodate -kupiles :?: :?: :!: :!:
-
czy przy wymianie tego czujnika konieczny jest reset centralki :?:
-
Ja bym nic nie resetował, a już na pewno nie przez examiner - szkoda kasy. Jak wszystko jest OK, to kontrolka sama zgaśnie. Możesz ewentualnie odłączyć akumulator na 2-3 minuty i powinno wystarczyć. A AUTODATĘ mam od kolegi.
-
Jeszcze jedno - pamiętaj, żeby przy odłączaniu i załączaniu akumulatora był koniecznie wyłączony zapłon. Przepraszam, że tak pouczam w sprawach podstawowych, ale znam gościa, który o tym zapomniał i padło mu dużo elektroniki.
-
nie jest konieczny, o ile będziesz robił na wyłączonym zapłonie - ew. mozna odpiąć aku
-
witka alfiarze.
czujnik wymieniony :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
awaria ustapila.uklony dla wszystkich ktorzy pomogli-i wszystko byloby pieknie gdyby udalo mi sie jeszcze usunac falujace obroty i czesto palacy sie kluczyk code :roll: