OK, w weekend będę mógł znów podpiąć się pod alfadiag to zrobię reset i adaptację (przepustnica była czyszczona), a potem jeszcze raz wykresy.
OK, w weekend będę mógł znów podpiąć się pod alfadiag to zrobię reset i adaptację (przepustnica była czyszczona), a potem jeszcze raz wykresy.
OK, tylko pomierz także FRA także na końcu pomiarów.
- bo ta wartość podana na twoim wykresie - 32.000 usek wskazuje na problemy z MAF-em.
- może jeszcze dołóz test do odciecia aby w pełni zdiagnozować MAF-a.
Ok to zrobię tak:
- Zresetuję parametry silnika krokowego
- Zrobię reset parametrów adaptacyjnych ECU
- Zrobię adaptację tak jak napisałeś (powiedz tylko po czym trzeba czekać 90s? Po resecie zanim odpalę silnik?)
- Zrobię jeszcze raz wszystkie wykresy a na końcu jeszcze raz wykres 1 do odcięcia.
A z tym FRA to ciekawa sprawa bo na wykresie, który zrobiłem najpierw (tam gdzie nie było lambdy) FRA było sporo dodatnie (http://img251.imageshack.us/img251/8...es4niepeny.jpg) a potem, przy następnym wykresie sporo ujemne (http://img521.imageshack.us/img521/4213/wykres4.jpg). Nie wiem od czego to zależy, pierwsze wykresy robiłem po wyjechaniu z garażu - postawiłem samochód na jałowym i czekałem aż się rozgrzeje, drugą partię zrobiłem po zjechaniu z trasy (ok 70km) - silnik był już nagrzany.
- jeśli pojawi się jakiś bład podczas twojej diagnostyki to bedziesz go widział.Kod:- pierwszy krok:robimy reset błedów.
- ważne aby nie było błędów historycznych, zaszłych.
- FRA dla takiego modelu samochodu pwinno być dodatnie, czyli mieszanka paliwowa w miarę w normie.
- FRA ujemne to znaczy że mieszanka zbyt bogata.
W tej chwili nie ma błędów (http://img541.imageshack.us/img541/6688/0bdw.jpg). Rozumiem, że po resecie krokowca może coś wywalić?
Pisałeś, że trzeba poczekać 90s przy/podczas/po resecie parametrów adaptacyjnych ECU - od którego momentu mierzyć te 90s, po czym tyle czekać?
- alfadiag poda ci stosowny komunikat.
- te 90 Sekund jest dla ECu aby wiedziął że to było dla niego polecenie zerowania a nie przypadkowe zakłocenie.
- te 90 sekund zastapiło dawne odłączenie akumulatora na > 30 minut.
- czas liczymy od momentu wyłączenia kluczykiem zapłonu.
- wcześniej przed wyłączeniem zapłonu naturalnie rozłączamy alfadiaga !!!
- kolego przecięz przerwie ci transmisję.
- u mnie nie zamyka poprawnie portu wirtualnego po takiej wpadce i muszę restartować system.
myślałem że to szkodzi resetowi...
u mnie przerywa ale później łączy się i jest ok
kontynuujcie....
Niestety nie mam dobrych wieści... testy i wykresy w weekend porobiłem, chciałem zgrać sobie pliki na swój komputer, ale okazało się, że wszystkie pliki graficzne się rozsypały i nie da się ich otworzyć :/
Zrobiłem reset krokowca, reset i adaptację ECU. Obroty dalej falują.
Jedyne co udało mi się zapamiętać z wykresów to:
- przepływomierz na biegu jałowym pokazuje wartości od 8,00 do 9,60 kg/h i minimum 4,60.
- przy odcięciu maks jaki udało się uzyskać to 285 kg/h
- additional factor row 1 był sporo ujemny (ok -32000,00)
- multiplicatcion factor row current był w okolicach 1
- przed resetem był błąd sondy lambda po170, po resecie też wyskoczył, skasowałem, pojeździłem i znów się pojawił
- na biegu jałowym obroty potrafią spaść do 760, maks to 880, a przeważnie są na poziomie 800-840
nie wiem kiedy teraz znów będę mógł pożyczyć komputer i kabelek, więc chyba niewiele wskóram. Wygląda na to, że przepływomierz jest lipny i sonda szwankuje, ale bez wykresów niewiele zdziałam :/