Rafał, masz rację. Wydawało mi się, że waga Fabii to 1410 kg. Jednak zbyt szybkie szukanie na google nie popłaca ;)
A wywalałeś DPF i EGR?
Printable View
Panowie... 150-160 KM i moment rzędu 380 Nm w samochodzie typu 159 w zupełności wystarcza, żeby sprawnie i dynamicznie poruszać się po naszych drogach. To standardowe parametry ZDROWEJ 159 1.9 JTDm 16V, albo zchipowanej 8V. Za zakupem wersji 8V przemawia brak jakichkolwiek problemów z kolektorem ssącym oraz większa dostępność egzemplarzy do wyboru (oraz niższe ich ceny). Oczywiście im większa moc w aucie - tym lepiej, ale nie demonizowałbym tego parametru. 150 koni wystarcza na rozwinięcie prędkości przelotowej na autostradzie rzędu 180 km/h, bez męczenia auta, a to już i tak jest grubo powyżej prędkości dopuszczalnej. Wyprzedzanie - ja nie mam problemów nawet w nietuningowanej 8-zaworówce. Kwestia odpowiedniego podejścia do wykonywania tego manewru. Poza tym zapomnijcie o mocy 120 koni w 1.9 JTDm 8V. Te silniki najczęściej mają moc przekraczającą 125KM, a nierzadko trafiają się modele, które na hamowni wypluwają ponad 130KM. Tak więc bez strachu - po zmianie oprogramowania jest czym pojechać, bez obaw o kondycję jednostki napędowej.
120 (czy nawet 130) koni w alfie 159 to żart koncernu fiata,pewnie da się tym wyprzedzić,da się dojechać wszędzie gdzie chcemy tylko co to za jazda? Taki silnik pasuje do passata co najwyżej a nie do auta o sportowym charakterze.
Choć jeśli ktoś nie wymaga od auta wiele w zakresie dynamiki to będzie zadowolony napewno,dopóki nie zazna na przykład 2.4:)
ja tam bym nie grymasił, do normalnej jazdy 120koni wystarczy .
dokładnie tak,wystarczy w zupełności.Miałem kiedyś omegę z dieslem o takiej mocy i momencie,a omega w wersji kombi była cięższa o kolejne 200 kg od 159-tki i faktycznie dało się jeździć,auto było wręcz bardzo dynamiczne ale ratowano się tam krótką skrzynią,na 5 biegu przy 100km/h było aż 2400 obr..W alfie jest gorzej pod względem dynamiki ,ale jechać się da też.Tylko czy to pasuje do alfy?
właśnie zapomnieliśmy dodać o skrzyni, czy 120 były tylko z 5 biegową skrzynią? ja w 147 mam 5 i lepiej się tym jeździ jak w fordzie 2.0 tdci z 6, tam 1 i 2 to praktycznie to samo a 6 to tylko w terasie.
w 159 1,9jtdm każdy diesel ma 6 biegów