-
ok to jak wytłumaczysz fakt że są tylko jedne dostępne uszczelki podstawy do 2.5 ,3.0 ,3.2 ?
Jakie to wymiary skoro piszesz że są większe ? ,masz wymiary ?
Oczywiście nie chodzi nam o to jakie są z zewnątrz te podstawy
Waśnie pomierzyłem , rurka 45mm od 3.0 ma w środku 43mm
Podstawa od 3.0 ma otwory o wymiarach od strony rurek dokładnie 43 mm i na wylocie jest elipsa 39x47 więc jak ,bo wszystko się zgadza ?
Jutro w wolnej chwili zdemontuję jedną rurkę z mojego silnika 2,5 ,rurka o wymiarach 42mm i zmierzę średnice otworu podstawy ,jakoś jestem pewien że i tam będzie 43mm
Jak pisałem rurki o średnicy 42mm jakie mam w 2,5 zaraz przy końcu są kielichowane /rozszerzane do 45mm / , nie mam jak teraz pomierzyć ale to widać gołym okiem że jest kielich .
Ktoś to sprawdzał i może podać jakieś konkrety ?
-
Ja swoje podstawy z 2.5 rozwiercałem/ tzn. papierem ściernym
-
Ale takie dostałem zalecenie od forumowe go guru.[emoji3]
-
spoko
No nic czekamy Grzesiek , może Ty podpowiesz że jednak się mylę ,zanim zdemontuję swoje podstawy od 2.5 i pomierzę z tymi od 3.0 , jak będzie 43mm to wyjdzie z tego że lepiej kupić piwo i zapalić grilla niż ładować kasę w rzekomo większe średnicę otworów w podstwach 3.0 i 3.2 :)
Mam pojedyńczą rurkę o średnicy 40mm i pasuję do podstawy 3.0 i to mnie zastanawia właśnie , jakby nie ten fakt to bym zrobił upgrade rurek 3.0 i podstaw 3.0 do swojej 2.5 i nawet nie myślał mierzył czy to jest to samo , tak się pelętały po stole to i pomierzyłem
-
Przecież to nie dużo odkręcić 4 nakrętki na jednej podstawie.Zdecydowanie więcej roboty jest przy demontażu baranów.
Powiększenie tych otworów zajmuje niewiele czasu.
-
żeby uzupełnić temat, z tego co wiem to u 164 24v właśnie wszystko jest takie same tylko QV (nie Q4, gdzie jest już inna elektronika) ma inne kolanka (o większym przekroju) i tym jest uzyskana dodatkowa moc (155 -> 170kW) - nietylko teoria, znam kilku ludzi co ma tak założone :)
-
No i jak w końcu ? :D , bo sam jestem ciekaw czy zmieniać te baranki czy nie :D . A tak btw , u mnie pociągnie to jeszcze wymiane wtryskow od lpg i nowe wierty , więc sporo zabawy by było.
-
Więc podstawy są jednak różne w 2.5 ,i 3.0 , jak robimy przekładkę baranów z 3.0 to tylko wraz z podstawą i nie będzie inaczej .
Jakoś nie wyobrażam sobie szlifowania/powiększania tego otworu w podstawie od 2.5
Piotriix -tak ooo poprostu papierkiem je dotarłeś ? :)
-
Tak papierkiem na drymlerze [emoji3]
Kamień na wiertarkę potem papier różnej gradacji też wiertarka
-
Ahhh te niewierne forumowe Tomasze ... :)