-
i tu rodzi sie zasadnicze pytanie jesli oczywiscie chodzi o nasze silniki, centralka EDC15 CF2, może uda się zmodyfikować soft i zrobić coś z ERG jeśli ma to wpływać na kulturę pracy, spalanie, i ewentualne błędy przepływomierza czy czujnika doładowania
-
dokładnie tak moim skromnym zdaniem wyłączenie programowe EGR jedynie gwarantuje optymalną i prawidłową pracę naszych klekotów w innym przypadku zaślepienia są różne wartości mierzonego i zadanego w danym przedziale map wartości powietrza. I tutaj takie sugestie:
- różne wartości powietrza ECU może traktować jako niezgodność i zmieniać kont i dawkę wtrysku
Wiadomo silnik ma zadane że np.
ma dostać według obliczeń przykładowo 300 a dostaje 500 ( bo ma zaślepiony egr) a silnik o tym nie wie wiec traktuje ze dostał sumaryzcnie ok 700 co daje mu do myślenia i zwiększa dawke paliwa żeby zachować proporcje i zmienia kont wtrysku.
co do zmiany softu jutro poszukam linku i zamieszcze go.
-
ostatni mój wynik spalania: 7,65l/100 km (znów but w podłodze), trochę nieciekawie... wygląda na to, że różnica jest minimalna lub w ogóle jej nie ma.
Zauważyłem też że na ON Verva zdecydowanie lepiej się zbiera i delikatniej chodzi niż na zwykłym ON - możliwe to?
-
witam
mam już walniętego egra (do wymiany) już cały czas mi wywala błąd chciałbym go całkowicie zaślepić ale wiem że będzie cały czas błąd wywalał,mam pytanie orientujecie się jaki jest koszt usunięcia go z programu? bo u mnie wołają 300stówy niewiem czy to aż takie drogie jest?