A może by ktoś opisał jak dostać się do wzmacniacza w tym słupku nie rujnując po drodzę czegoś :)
Ja się zabieram, ale mam obawy że coś połamie i pourywam.
Printable View
A może by ktoś opisał jak dostać się do wzmacniacza w tym słupku nie rujnując po drodzę czegoś :)
Ja się zabieram, ale mam obawy że coś połamie i pourywam.
Hej
Rozwiązałeś może swój problem?
Pojawiło sie ostatnio u mnie to samo. Grało wszystko ok, a teraz jak włacze podgrzewanie tylnej szyby to tylko MP3'ki mi zostają do słuchania.
Trochę zimno za oknem a nie mam garazu i chciałbym pozbierać fakty aby za bardzo nie marznąć.
Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku.
Dzisiaj postanowiłem się dostać do wzmacniacza. Czy po FL ten wzmacniacz też jest w tym słupku pod plastikiem? Zdjącłem ten plastik z tylnego słupka prawego jak i dla pewności lewego i nie mogłem go zlokalizować. Te dwa kable po dwóch stronach to chyba od ogrzewania.
Dołączę zdjęcia może coś poradzicie. Trochę kiepskie, ale robione słabym telefonem.
Jak i inni postanowiłem zrobic cos z ta cholerną anteną. Dostałem się do wzmacniacza i prąd dochodzi. Odłączyłem antenę od radia i radio jak grało tak gra nadal, czy może kabel antenowy jest gdzieś przerwany w drodze do wzmaka?? Jakieś sugestie o co kaman? Dodam, że radio ma sprawne wejście bo w innym aucie odbierało fajnie.
Witam, mam ten sam problem, radio mam oryginał blaupunkt cambridge, tylko że u mnie była wiązka idąca do radia ucięta i nie wiem który to jest ten kabel od tej anteny automatycznej do której ma być podłączony wzmacniacz, czy ktoś może wstawić jakiś schemat podłączenia radia albo napisać jakie kolory ma ten kabel od wzmacniacza.
Witam
Ja mam 2 sportwagony 2002 i 2005. w 2005 antena na dachu i seryjne radio wymiata, że hej a w 2002 na dachu antena gsm i jest kiszka. Po mojemu to raczej nie radio tylko antena lub wzmacniacz
Pozdro
Witam
No więc ten dynadjący to nie do końca tak. I z tymi paskami w szybie także.
Ok, w załaczniku jest schemat wzmacniacza - dla elektroników, zrysowałem dwie godziny temu bo byłem ciekaw co tam wsadzili a mam ten sam problem - włączenie grzania=szum.
http://img28.imageshack.us/img28/853...iaczant.th.jpg
Po kolei:
- ten dyndający kabelek zakończony wtyczką katową - jest to +12V do grzania szyby tylnej
- ten cienki kabelek wychodzący z puszki wzmacniacza i z białą złączką - podłaczony z drugiej strony do +12V z radia (power antena).
Kabel antenowy wiadomo. Z drugiej strony dwa wyjścia na wstążki, jedno do górnych dwóch pasków, drugie do ogrzewanej szyby (+12V na szybę.)
I teraz ciekawostka :) te dwa paski u góry to antena AM, a cała grzana szyba robi za antenę FM :) Ta puszka zawiera dwa wzmacniacze, osobne na każde pasmo.
Mój wzmacniacz działa. Na stole w domu podając zasilanie wzmacnia stacje i je ładnie słyszę. Ale jak jest bardzo słaba stacja to podłaczenie zasilania pod grzaną szybę powoduje również szum.
Tak więc poskładałem. Na razie nie ruszam, może odepnę całkiem i zabuduję bata osobno na przykład pod półką tylną.
A co do lokalizacji wzmacniacza - mam sedana 2000rok, jest w słupku tylnym prawym. Aby nie połamać zaczepów górnych należało by ten kawałek tapicerki odkręcić - śruba zaraz za rogiem oparcia, ale dostać się to raczej demontaż oparcia. Nastepnie z lewej wyciagnąć nad czarną uszczelkę drzwi i przesuwać całośc w lewo w górę.
Można i szarpąć do siebie ale duże prawdopodobieństwo urwania zaczepu - klamerka wytrzyma ale urwie się zaczep plastikowy na tej tapicerce. Mi nie zdążył na szczęście.
Pozdrawiam.
PS. właśnie wpadłem na pomysła. Używa ktoś AM? ;)
Więc łączymy bezpośrednio zasilanie grzanej szyby z szybą (nie podłaczamy tej kątowej wtyczki do wzmacniacza tylko do taśmy dolnej do szyby). Zostawiamy podłaczony tylko ten cienki od PowerAntena do wzmacniacza.
Wyjście ze wzmacniacza, to co szło podpinane do górnych dwóch pasków rozłączamy. Podłaczamy do tych dwóch pasków to co szło na dolne paski grzanej szyby.
Powinno banglać :) (tylko na 100% nie zapomieć rozłaczyć 12V do grzania, bo nie wiem co się stanie jak pójdzie to na te 2 paski, może nic, może zaświecą).
No i zrobiłem. Jest lepiej, szum się włącza na słabej stacji ale nie odcina jej całkiem. Lepiej chyba nie będzie na tym co jest.