Witam.Ja osobiscie bym Ci radzil kupic jednak olej dedykowany do diesla tym bardziej ze jest to silnik turbo.
Printable View
Witam.Ja osobiscie bym Ci radzil kupic jednak olej dedykowany do diesla tym bardziej ze jest to silnik turbo.
Ja też się przyłączę pod temat:
Będę teraz wymieniał olej w mojej belli a poprzedni właściciel lał Mobil Diesel 15W40, i czy mogę teraz przejśc na dedykowany Selenie 10W40?
Możesz i powinieneś przejść na dedykowaną selenię diesel 10W40 lub selenię WR 5W40, lub innny olej dedykowany do turbodiesla (klasa CF) - wymieniaj co 10tys km i turbo będzie zdrowe długie lata. Ktoś kto lał tam olej 15W40 to nie mił pojęcia to tym silniku i zaleceniach producenta - do żadnego wspólcześnie produkowanego silnika z koncernu fiata nie jest dopuszczalny olej mineralny 15W40
A zmiana gęstości oleju nie sprawi ze zacznie moze lykac olej bo silniczek ma juz 220tys km? Pamiętam taką regółę że powyżej 200tys km powinno sie już mineralny lac.
Po pierwsze klasa lepkości nie ma nic wspólnego z gęstościa, a po drugie reguła na którą się powołujes byla aktualna jakieś 20 lat temu -uszczelnienia twojego silnika nie są przystosowane do oleju 15W40...
No i wszystko jasne :D Dzięki Maciek-156,
witam.
wlasnie zmienilem olej na valvoline max life 10W40. kupilem to cudo i Intercarsie w Sosnowcu. wyraźnie prosilem pana sprzedawce, zeby dal mi olej do diesla. niestety chyba olal sprawe, albo w drodze do magazynu wylecialo mu to z glowy i jak sie pozniej okazalo przyniosl 10W40, ale nie diesel. ja z braku czasu tez nie zwrocilem uwagi co biore, zaplacilem i oddalem auto do mechanika na przeglad. olej juz jest wlany i teraz nie wiem czy moze byc przez to jakis problem czy do nastepnej wymiany spokojnie na tym pojezdze. wydaje mi sie ze ten silnik to jakos przetrawi, ale chce wysluchac kazdej opinii.
pozdrawiam.
Olej który ma priorytet zastosowania w silnikach benzynowych SJ nie ma dodatków neutralizujących kwaśne produkty spalania diesla i w połączeniu z wilgocią tworzy się kwas siarkawy i siarkowy - to nie jest zbyt dobre dla silnika...
Tyle że jak pamiętam to valvoline max life 10W40 jest zalecany również do diesla i turbo diesla, moja też była nim zalana jak ją kupiłem ale przy pierwszej wymianie ja tradycyjnie zalałem ją motulem i on też jest zalecany do benzyny i do diesla więc nie masz się czym przejmować.
Jeżeli ten olej spełnia klasę jakości CF, to nie ma problemu.Cytat:
Napisał biedziak
Z tego co google pisze, to maxlife ma klasę SL/CF