dzisiaj wracałam i na klimie 5,3litra....aż jestem w szoku, ale co to za jazda 100 km/h ? no nie dla mnie
Printable View
dzisiaj wracałam i na klimie 5,3litra....aż jestem w szoku, ale co to za jazda 100 km/h ? no nie dla mnie
Mito QV po torze - 20-22,5 l .
MiTo 1.6 JTDm - w mieście spalanie waha się między 6,6 l/100 km a 6,9 l/100 km - spokojna, ale dynamiczna jazda. W trasie przy bardzo spokojnej jeździe (do 100 km/h) rekordem zostaje 4,6 l/100 km, a przy bardzo dynamicznej jeździe (częste wyprzedzanie i prędkości do 150 km/h) spalanie nie przekracza 6,0 l/100 km, a zazwyczaj wynosi 5,5 l/100 km. Rewelacja. :)
Dziś i jutro jeżdżę jeszcze 1.4 MultiAir 105 km, w poniedziałek odbieram moją 1.4 TB MultiAir więc się pewnie rozpiszę trochę więcej o mocniejszej wersji.
Dziś zrobiłem trasę salon alfy -> sklep -> miastem w średnim natężeniu ruchu na drogę podmiejską -> wieś -> droga między dwoma wsiami -> druga wieś -> obwodnica miejska -> dom. Jestem w mega pozytywnym szoku po dzisiejszej trasie. Nie sądziłem że auto które tak mało pali może być tak dynamiczne i sprawiać frajdę z jazdy.
salon alfy -> sklep -> miasto nie patrzyłem na spalanie.
miasto -> drogi podmiejskie -> wieś -> kręta droga między wsiami -> druga wieś jechałem w trybie dynamic, bez zachowania zasad eco-drivingu, średnie spalanie 8.3 litra/100 km, średnie obroty 3-5k rpm bez zatrzymywania auta. Byłem w lekkim szoku bo moja mx-5 spalała na tej trasie przy trzymaniu co prawda wyższych obrotów około 12 litrów. Tyle że w mx-5 miałem 1.8 145 km. Jednak prędkość mniej więcej ta sama była.
druga wieś -> obwodnica miejska -> dom jechałem w trybie normal, z zachowaniem zasad eco-drivingu, prędkość na obwodnicy 120 km/h, średnie spalanie około 6.1 litra/100 km. Dla porównania moja mx-5 paliła na obwodnicy przy takiej prędkości około 10 litrów.
Silnik 1.4 TB MultiAir według danych producenta pali odrobinkę mniej. Jutro jadę znów podobną trasę, zresetuję komputer i dokładnie policzę kilometry, średnie spalanie, może wrzucę mapkę z google. Gdy odbiorę moją biankę w poniedziałek to powtórzę test dla drugiego silnika. Pozdrawiam.
EIDT: miałem dziś więcej napisać i dokładniej napisać, zrobić mapki przejazdu etc. ale z powodów osobistych nie miałem ani nastroju ani chęci ani nawet o tym nie myślałem by to zrobić. Przepraszam. Mogę co najwyżej napisać że zapamiętałem że spalanie chwilowe jak jechałem do byłej już dziewczyny wynosiło 4.8 litra na 6tym biegu przy około 60-80 km/h. Pozdrawiam.
trasa Katowice - Nowy Sącz - Katowice
czas jazdy 4 godz
śr prędkość 70 km/h
spalanie wg komputera 7,6l
A4 do Krakowa 140 km/h nie dało się szybciej taki był ruch,pózniej to juz tylko 90-110 km/h
powrót juz było lepiej 160-180 km/h A4 do Katowic
predkośc max Mito to 190 km/h z górki wiecej nie chce jechać :)
W trasie przy spokojnej jeździe w 2 osoby bez najmniejszego problemu udało mi się zejść do poziomu 5,8l/100km, przy dynamicznej jeździe na trasie w 4 osoby 6,5l/100km. W mieście przy spokojnej jeździe 7,5 | 8l/100km, przy dynamicznej standardowe 10l/100km :).
W mieście dziś z ciężkim pasażerem - 7.6 przy eco-drivingu.
Salon Alfy -> Okęcie -> Piotrków Trybunalski (Gierkówka) -> Następnie kilka dni Dom - Piotrków (25km) z czego 7km w ok. 15-20min korkach -> Piotrków - Dom (25km) z czego 5km w 25-40min korkach. Po mieście dodatkowo jakieś 7km, ale natężenie ruchu w Piotrkowie nie jest jakieś straszne.
7,8 na komputerze pokładowym, 7,9 z własnych obliczeń.
Wy tak jeździcie(ECO) cały czas?
Podniecacie się jak mało Wam palą jak byście byli właścicielami Golfa I Diesel :)).
2 dni jeżdże MiTo z silnikiem 1,4 MA 105KM i spalanie jakie notuję (jazda w warszawskich korkach) jest w granicach 11-12l/100km, czyli tyle samo prawie co moja julka