może to łożysko podpory półosi?
U mnie też cos buczało, ale zanikło po wymianie opon na zimowe...a już chciałem piastę wymieniać...
Printable View
może to łożysko podpory półosi?
U mnie też cos buczało, ale zanikło po wymianie opon na zimowe...a już chciałem piastę wymieniać...
Tylko dlaczego odzywałoby się po nagrzaniu silnika, a nie w wyniku obrotu półosi w czasie jazdy (gdzie występuje tarcie i element się grzeje)?
Wczoraj udało mi się to uchwycić (dźwięk przy ok. 70 km/h): http://w94.wrzuta.pl/audio/3JW1iTxMWLj/05
Ten dźwięk można usłyszeć szczególnie w drugiej połowie nagrania i pod sam koniec (wysoki dźwięk).
U mnie jest jednostajny .... a i Ciebie chyba tak jakby pulsacyjny tak?
Dobrze słyszę ?
Dokładnie tak - pulsacyjny.
Przy czym związany jest bezpośrednio z prędkością kół - im szybciej jadę tym większa częstotliwość, im wolniej tym mniejsza.
Wrażenie jest takie, jakby coś ocierało, albo jakby coś było scentrowane.
ja tam nic nie słyszę na tym nagraniu ;) Franek może to wiatr Ci gdzieś hula np. osłona silnika lata?
Mi ten odgłos przypomina ocierający klocek o tarczę. Sprawdzałeś czy ten odgłos się zmienia po lekkim wciśnięciu hamulca?
Jak się dzisiaj okazało rację miał Intruz :victory:
Otóż przyczyną tych dźwięków było/jest łożysko podpory półosi. Udało się to zdiagnozować dopiero teraz z tego względu, że przez zimę była cisza (tzn. szum był ledwo słyszalny przy wyłączonym radiu, a gdy radio grało to w ogóle nie było tego słychać), a ocieranie ponownie zaczęło się w zeszłym tygodniu (wraz z poprawą pogody).
U mnie jest to samo, od jakiegoś czasu szukalem na forum czy ktoś tak ma/miał męcząc wyszukiwarkę różnymi określeniami :-) . Orientowałeś się Franek jakie będą koszty naprawy?
Środkowa półoś z łożyskiem w ASO to ok. 830 zł (na Allegro ok. 750 zł) i wymiana ok. 160 zł (w ASO)... Smutne, ale prawdziwe...
Łożysko niewymienialne? W 156 widziałem że Panowie przećwiczyli temat