Obawiam się że to przypadek.
Printable View
Obawiam się że to przypadek.
Moze inny silnik troszke ,ale mialem takie szarpanie u siebie przy obrotach okolo 1800 ,auto dostawalo czkawki jak delikatnie wciskalem gaz ,tez na kazdym biegu ,przyczyna byl EGR ,czyscilem go milion razy, ale juz po prostu byl niewydolny i nie trzymal tak jak nowy ,skonczylo sie na wymianie i po problemie...
hmmm w takim razie mam dwie potencjalne przyczyny:
- przepływomierz lub erg a może oba?
Co zrobić aby ustalić który to z nich?
Znacie może koszty tych napraw?
A sprawdzałeś przepływomierz jak cuoreventi radził?
Jak już wcześniej pisałem odłączyłem przepływomierz i nie wywaliło błędu ale nie na długo bo przy trzecim odpaleniu jednak wyskoczył błąd. O dziwo zrobiło jej to dobrze bo śmiga bez przepływki znakomicie.
Wniosek z tego taki, że muszę kupić nowy przepływomierz i tu mam do znawców wiedzy czysto technicznej pytanie:
Jakie znaczenie ma końcowy nr ( 3 ostatnie cyfry ) na oryginalnym przepływomierzu bosha?
Pytam ponieważ jest kolosalna różnica w cenie między przepływomierzem do silnika 1.9 JTDm 16V 150KM w AR 159 i 147 a jeszcze inna cena jest do fiata cromy i vectry. Do 159-ki nr. bosha 0 281 002 861 i kosztuje ponad 1070 zł. Do 147-ki ma końcówkę 792 a koszt to ok 440 zł. Natomiast do cromy i vectry końcówka 683 i cena 740 zł. Ceny z e-sklepu intercarsu.
Przetestowałem przepływomierz od 147-ki z końcówką 792 i nie wywala błędu ale nie wiem czy parametry zadane są na tyle prawidłowe aby moja 159-ka poprawnie przyśpieszała i równo pracowała. Po przejechaniu 10 km wszystko jest ok ale nie wiem co będzie za kilka tys km.
Panowie
W takim razie pytanie za 100pkt....
w którym miejscu jest kostka przepływomierza abym mógł ją odpiąć i sprawdzić?
hej chciałem odświeżyć trochę temat.... może ktoś wrzucić fotkę co mam odpiąć aby sprawdzić przepływomierz?
Witam.Odświeże troche temat,bo też miałem problemy z poszarpywaniem w zakresie 1500-1800 obr.Problem ustąpił sam kiedy powietrze stało sie chłodniejsze.A jak jest teraz z Waszymi autami,czy zaobserwowaliście jakieś zmiany?
szarpanie w trakcie jazdy to temat rzeka :) Niektorzy mogli by sie na ten temat doktoryzowac ;)
1. Pierwszy podejrzany w takiej sytuacji to EGR (objawy szarpanie, brak mocy z dolu, gasniecie silnika jak sie zatnie, wtedy zapala sie check)
2. Dalej sprawdzilbym wtryski - ich rezregulowanie / zuzycie moze dawac objawy szarpania przy okreslonych obrotach, wieksze zuzycie paliwa, nierowna prace na biegu jalowym, czasem auto moze zgasnac lub byc problem z odpaleniem.
3. kolektor ssacy i zacinajace sie klapy wirowe - w dalszje kolejnosci szarpanie moze tez byc kwestia stareg kolektora kiedy zaczynaja sie zacinac klapy wirowe (nie zawsze od razu wyskakuje check, dopero jak zatnie sie xx razy).
4. Rzadziej pada przeplywka bo niby ma dzialac dozytwotnio...- sprawdzic ja mozna odpinajac i patrzac czy problem wystepuje (znakjdziesz ja z lewej taka puszka na dolocie z wpietym od gory kabelkiem, odlaczenie wiazki blokuje zatrzask, ktory trzeba wysunac do gory srobokretem)
5. DPF choc jak sie np zapcha to tez masz check - przy prawidlowej jego pracy nawet nie wiesz kiedy sie wypala.
6. Niestety moga byc tez inne przyczyny...
Jaki przeplywomierz i z ktorym numerem sprawdzisz w ePERZe po numerze VIN auta tu: http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE
lub dzwoniac do czesci w ASO. Jazda na przeplywce od 147 wg mnie kiepski pomysl bo wbrew pozorom te urzadzenia sie zmienialy a jeszcze czesciej ich nnumeracja - musi byc przeplywka do danego auta, od tego zalezy optymalna praca jednostki napedowej.