Jeszcze raz poproszę o wytłumaczenie bo nie załapałem :o
Printable View
3,0 v6 w 164 jest mocno nad sterowny po wciśnięciu gazu na zakręcie auto ucieka itp,,,, była by inna sprawa jakby był naped na tył bądż na 4x4 a w 155 to by była masakra,,,,dzwon gwarantowany ,,,,,musiał byś poduszki wspawać nowe wszystko praktycznie nie pasuje ani chłodnica oleju ani reszta pierdoł,,,termostat z lewej strony,,, chłodnica z 1,8 by sobie nie dała rady,,itp,,, szkoda czasu i pieniędzy na takie zabawy...
no więc tak masa auta po takowej przekładce oczywiście wzrasta i to nawet 150 kg,,, po pierwsze hamulce Ci nie wystarczą tak jak wkładali do vw II 1,9 tdi wszystko ładnie pięknie gorzej z hamowaniem ale mniejsza o to
po drugie skrzynia biegów na 100% nie pasuje -sprawdzałem bo wymieniałem,,,
po trzecie półośki i przeguby po pierwsze za krótkie a po drugie przeguby nie wytrzymają takiego momentu obrotowego,,, jak podłączysz abs wspomaganie kierownicy i resztę pierdoł... do tego dochodzi komputer sterowniki CODE itp,,,i dużo by pisać na ten temat
tak jak kolega pisał wpakuj 2,0 ,,,bądź zdrową 1,8 i ciesz się dalej autem,,,
Wszystkim bardzo dziękuję za dyskusję!
Jak to mówią mądrzy ludzie "z górna bata nie ukręcisz" ;) No cóż! życie! Odpuszczam temat, schodzę na ziemię.
Wątek chyba można zamknąć. No chyba że ktoś ma inne zdanie.
Pozdrawiam!
Sorki za to, myślałem że zapomniałem wcisnąć wyślij i wysłałem 2x :PCytat:
Jeszcze raz poproszę o wytłumaczenie bo nie załapałem http://www.forum.alfaholicy.org/imag...es/redface.png
Trudna sprawa. Ja poszedłem drogą remontu i lekkiego poprawienia silnika 1.7 8v, ale tanie to nie jest. Liczę, że ok 7 tys zł wejdzie w remont i poprawki silnika.
Łoooooo kuwa! 7k to trochę za dużo jak na moją alfę. Co to znaczy u Ciebie lekkie poprawianie silnika? :)
A co doto przypominam sobie Golfa II G60 (nie dam sobie ręki obciąć ale w serii chyba FWD), Golfa III 2.8 czy tam 2.7, Ibizę 1.9 TDI cupra z takim momentem ze 3.0 V6 leży i robi pod siebie. I jakoś ludziska nimi jeżdżą!Cytat:
w 155 to by była masakra,,,,dzwon gwarantowany
Z tego co ja dobrze kojarzę to Golf ze sprężarką był w wersji syncro czyli 4x4 to samo było w Passacie.Były też tam silniki 2.8(174KM)(240Nm) i 2.9(190KM)(245Nm) VR6 a 3.0 24V w Alfie ma 265Nm więc nie powiedział bym że tak leży i robi pod siebie.Alfa by pewnie wciry dostała od takiego Golfa ale nie tak jak to napisałeś bo stosunek masy też tu się kłania:)
Z tym że leży i robi pod siebie to się tyczy głównie ibizki. Z tego co pamiętam to było 160KM, 330Nm z 1,9 TDI, a ja chciałem 12V ;) Dwa pierwsze to tak dla przykładu że już kiedyś ludzie wpadali na głupie pomysły w FWD (wydaje mi się że za syncro trzeba było dopłacić, ale z tym to już chyba na inne forum).