http://www.forum.alfaholicy.org/samo...e_polecam.html
Printable View
Panowie,
dzięki bardzo za pomoc. Przez dlugi czas bylem nieaktywny, sporo pracy i w sprawie Brery nic się nie działo poza ciągłym sprawdzaniem ogłoszeń.
Ale finalnie jutro bądź w poniedziałek jadę obejrzeć 2 auta.
Jedna to czarna Brera 3,2 której linka już kiedyś zamieszczałem, druga to 2,4 JTD. Niestety podaż benzyn jest bardzo mała, a przy obecnym kursie EUR wycieczka za granicę jest nieopłacalna.
Czy ktoś z was ewentualnie może się podzielić doświadczeniami związanymi z dieslem w tym modelu, chodzi konkretnie o 200KM, czytalem kilka postów o problemach z głowicą egr itd itp.
Oczywiście wolałbym V6, bo ten diesel jakos nie pasuje do Brery, ale cóż... nie ma z czego wybrac a jak mam wydac kasę wolę nie kupować trupa.
Pozdr
---------- Post added at 11:04 ---------- Previous post was at 10:58 ----------
Mor_pl jak sprawuje się Twój dieselek?
Znalazłem coś podobnego, poniżej link
może ktoś z was koledzy miał szansę obejrzeć to auto live?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-k...C22033060.html
Wydaje sie być całkiem rozsądna, tylko cały czas zastanawiam się nad silnikiem, gdyby to by było 3,2...
Witaj,
dieselek 210 sprawuje sie calkiem calkiem i moze byc ciekawa alternatywa dla wersji V6: dobry potencjal tuningowy (chipujac mozesz miec rakiete 243 konie/510NM), 20V b ladnie i kulturalnie brzmi jak na diesla (wiele osob jest zdziwionych ze to diesel), rowno ciagnie od dolu, turbo dziura w zasadzie jest niezauwazalna oraz zdecydowanie mniej pali niz V6, czytaj jest tansze w eskploatacji. Jezdzilem tez wersja 1.8 Tbi i nie widze roznicy w stosunku do diesla 210.
Chociaz znalezc 210 w Brerze moze byc podobnie ciezko o ile nie ciezej jak dobre V6.
Kolega Mor tez jak widac zastanawiał sie nad V6 ale majac realne spalanie w granicach 19, rzeczywistośc szybko rewiduje plany zakupowe, a radosc z jazdy jest tez wysoka ;)
Majac diesla 210 nie powiniens tez miec zdanych kompleksow ze to nie jest v6 bo niektore V6 konkurencji wymiekaja przy tym dieslu - konkretnie np Lexus IS 250 V6 207km ;)
Co do wersji 200 konnej to jest bardziej powszechna (latwiej bedzie ja znalezc) ma troche slabsze bebechy tj inna turbina, pompa paliwa i wtryskiwacze, silnik ten sam; w efekcie turbina zbiera sie od 2 tys obrotow nie od 1,5 jak w wersji 210, dodatkowo masz troche mniejszy potencjal tuningowy ale 230 koni ktore wyciagniesz z wersji 200 to naprawde przyzwoity wynik, jesli w ogole bedziesz chcial podkrecac choc przy 200 koniach raczej zalecane.
Reasumujac jesli diesel to w 1wszej kolejnosci szukaj wersji 210, chociaz dobra 200 tez nie bedzie zla.
Sprzedający z ogłoszenia o ktore pytasz pisze, "tuning" więc pewnie jest już zchipowana - dobrze dostac wykres i spytac gdzie była robiona, żeby wiedziec że u renomowanego tunera - wtedy kwestie podrecania masz z głowy.
Wtedy tylko info kiedy chipowana, ile przejechane, sprawdzic dokladnie itp.
Jak chcesz dokladniej pogadac jak sie sprawuje 210 to daj znak na priv.
Dzieki bardzo za opinię z pierwszej ręki.
No właśnie z tego co wiem to aucie z linka, będzie 200KM, pomimo ze z 2007r. Jeżeli chodzi o tuning to jak najbardziej, pewnie od razu z wywaleniem EGRa.
Chociaz slyszalem ze najpierw warto pojezdzic chwile fabryka, zeby odczuc roznice ;)
Rafter zgoda ze rozne, ale przewaznie jednak zblizone wyniki, zakladajac ze zrobione na sprawnych wyjsciowo jednostkach :)
spoko, nie bede sie wiecej wypowiadac odnosnie chiptuningu bo sam nie mam i jest naprawde dobrze seryjnie.
To co napisalem odnosnie chipa wynika z obserwacja watkow na forum i sledzenia doswiadczen osob robiacych u siebie.
Witam,
dzieki wszystkim za pomoc i opinie,
finalnie pojawia sie nowa Brera 3.2 jts na forum.
Pozdrawiam
Tak bez fotki? :(