I nic się nie stało? nie ukruszył się?
Printable View
ktoś urwał mi lusterko i przy próbie zamontowania go ponownie okazało się, że w środku jest mata grzewcza (miałem wersje bez podgrzewanych lusterek) więc wychodzi, że maty były standardowo (wersja z holandii) montowane do lusterek, przeciągnąłem przewody od mat do prądu, plus wziąłem z podświetlenia zapalniczki i umieściłem stosowny włącznik na konsoli blisko hamulca ręcznego. włącznik miał zielone podświetlenie i w pozycji włączonej dodatkowo zapalała się na nim zielona dioda (to w celu żeby nie zapominać o wyłączaniu podgrzewania), ale gdyby nawet to po wyłączeniu zapłonu prądu w lusterkach nie było. Minusem tego rozwiązania było to, że grzały tylko gdy miałem włączony silnik i postojówki/mijania, ale można oczywiście jakoś ulepszyć ten patent. Problemów z przeciążeniem instalacji nie miałem.
No to były zamontowane i nie podpięte? To po co fabryka tak robi.. Ale w sumie to jest pierwsza taka konkretna wypowiedź bo nareszcie ktoś napisał że się da i jak to zrobił jakie były plusy i jakie minusy. Jak dla mnie najbardziej wartościowa wiadomość.
Może i dziwne pytanie ale jak się to spisywało? szybko grzały?
Jak chcesz zobaczyć czy masz przypadkiem już gotową instalację do grzania lusterek i elektrycznej regulacji to ściąg ten trójkąt w środku co regulujesz lusterko (u mnie w tym miejscu jest tweeter) i zobacz troszkę wgłąb czy jest kostka (żółta lub czerwona) ewentualnie ściągnij boczek.
Ja też miałem matę na szkle w 146 1.4 bx z 12.1996, ale grzania nie było. Jestem ciekaw jak jest w mojej obecnej.
kolega kiedyś w BX rozbił lusterko i mówił że kupił mate i założył tam :) ale nie wiem co było z lusterkem pasażera możliwe calkiem że te maty były tam ale nie były podłączone:)
co do tego ogrzewania to jak najbardziej polecam:) mam w swojej orginalnie i zaparowane można powiedzieć że w kilka sekund sobie radzi :) ale jak jest mokre np po umyciu to tak chwilke trzeba poczekać :) a co do zimy to auto zapalone na 5 minut przed jazdą i lusterka czyściutkie :) z szronu śniegu czy lodu :) a włączała się je włącznikiem od podgrzewania szyby tylnej :) chyba posiadają jakis termostat w sobie który wyłącza to zasilanie o tym juz nie wiem :)
wg mnie nie grzały szybko (zreszta nie mam porównania z innymi autami), ale ostatecznie osuszały, czy odparowywały szkło więc wychodziło, że spełniają swoją funkcję.
Ja dzisiaj sprawdzę czy u mnie lusterka grzeją i dam znać.