szczerze mowiac to nie wiem jaki zalozyli w ganinexie. powiedzieli tylko ze oryginalny i tyle. musze popatrzec na ta fakture wtedy uzupelnie post.
Printable View
szczerze mowiac to nie wiem jaki zalozyli w ganinexie. powiedzieli tylko ze oryginalny i tyle. musze popatrzec na ta fakture wtedy uzupelnie post.
Akurat zamiennik Vernet'a ma temperaturę otwarcia wyższą o 10 stopni od temperatury otwarcia oryginalnego fabrycznego termostatu do silnika JTD, więc nic dziwnego że trzyma wyższą temperaturę silnika - tylko czy taka powinna ona być skoro konstruktorzy założyli o wiele niższą temperaturę pracy dla tych silników.Cytat:
Napisał Irokez
Dla Ciebie?Cytat:
Napisał Irokez
Moje obserwacje tutaj już były cytowane przez Maciek-156. 70 z małym hakiem na wskaźniku wskazuje na prawidłowe funkcjonowanie układu chłodzenia w JTD. Z ogrzewaniem nie mam problemu. Ustawiam 18 stopni i jest git.
Nie uważam, żeby 70 st to byla dobra temperatura dla JTD. Jesli ori termostat otwiera przy 82 st, to taka wlasnie temperatura powinna byc utrzymywana.
W Oplach z silnikami JTD sa wkladane termostaty 88 st, tak wiec na pewno taka temperatura pracy im nie szkodzi, wrecz przeciwnie.
Bo nie jest, ale mowa tutaj o faktycznej temperaturze płynu chłodniczego. Około 70 stopni na wskaźniku, to ok. 80 stopni czytane przez komputer (pisałem już o tym na forum).Cytat:
Napisał Krajcok
Czytaj ze zrozumieniem - nikt tutaj nie twierdzi, że to dobra temperatura dla JTD.Cytat:
Napisał Krajcok
Ok. 70'C na wskaźniku to 80'C na kompie (u mnie nawet bardziej 85'C)...
U mnie na wskaźniku było 60 stopni max, teraz po wymianie termostatu pokazuje ok. 80
Czyli teraz jest wszystko w normie. :DCytat:
Napisał Arek 146
No to kurka wodna co u mnie jest nie w normie?? Przeca napisałem to samo.Cytat:
Napisał piter34
Mam 80 stopni ale najpierw wskazówka zapinkala lekko przed 90 i po chwili opada - odpala się termostat.
Aha.. 80 na wskaźniku to 90 na silniku.
Kolego piter34 - nie masz nic w normie z tego wynika.
Panowie ustalcie może najpierw wspólne fakty i mity.
Jestem w stanie wsadzić gdzieś wręcz termometr tylko kurde gdzie... jest to obieg ciśnieniowy.
Mam porządny pirometr ale on mi zmierzy temperaturę zewnętrzną rury tylko.
Niby dlaczego?Cytat:
Napisał Irokez
Temperatury sprawdzałem na komputerze i wszystko jest OK. Zauważalne jest otwarcie się termostatu przy ok. 83 st. C (nie przy 88 st. C jak w termostacie Vernet).