Ja podobnie. Chciałem kupić Mito QV, ale przejechałem się Giuliettą MA i praktycznie nie ma różnicy, a auto sporo fajniejsze.
Printable View
Niezależnie jak będzie wyglądać Giulia vs. aktualne rendery (mnie się średnio podobają), to Chrysler poszedł do przedu z designem :)
Załącznik 41048 Załącznik 41049
Wg. tego, co pisze Quattroruote, w Detroit pokażą następcę Dodge'a Caliber'a - czyli Darta - model opracowany na Platformie Giulietty (C-Wide), poszerzonej i przedłużonej. Będzie dostępny z silnikami 1.4 Multiair Turbo i TigerShark 2 - 2.4 wolny ssak (wg. tego artykułu ma mieć ok. 180 KM, więc trochę bez sensu... ale hamerykańcy nawet do Golfa kiedyś ładowali 2.5 jako podstawowy silnik) ;)
Włosi piszą, że na tej bazie (jeszcze dalej powiększonej - przedłużonej i poszerzonej) powstanie Giulia, ale swoją drogą, to zastanawiam, się czy Dart przyjedzie do nas jako jakaś Lancia, albo Giulietta sedan (?).. teraz będzie Audi A3 sedan, Mercedes A sedan i pewnie BMW 1 sedan, więc może założą spowrotem "muminie oczka" i świdrujące tylne lampy i przyślą spowrotem jako Giulietta berlina (choć hatchback to chyba też berlina :))...
Ja w każdym razie czekam i tak na Giulię SW, bo sedany się dla mnie nie liczą :P (taki mam gust, nic nie poradzę)...
... może Marchione chce uśpić naszą czujność, a w Genewie zaatakuje :)
BTW. Orientujecie sie czy nowy 200 konny CDTI w Insignii to JTDM z druga turbosprezarka dolozona przez Opla, bo w sumie Fiat robil taka konstrukcje w Delcie 1.9 JTD biturbo a po wycofaniu z produkcji taki silnik moglby byc fajny do Julki albo Julii...
Chociaz sa w sumie tez nowe VM Motori z Multijetem...
EDIT: no i sam sobie odpowiedziałem ;) - w komentarzach do tego artykułu na Quattroruote, użytkownik A. Ferrarese napisał, że:
Już poprzedni silnik A20DTH 2.0 CDTI Opel to był 2.0 Multijet FPT (tak właśnie myślałem). A nowy A20DTR 2.0 CDTI Biturbo to wersja rozwojowa 1.9 Biturbo właśnie z... Delty i różnych aut Saaba...
Czyli może Julka biturbo jest w zasięgu... Hehe, ciekawe jak by ją nazwali - ja bym sugerował QN: Quadrifoglio Nero :crazy_pilot:
I jeszcze ja od siebie dodam, że zupełnie inaczej wygląda auto na retuszu w gazecie, a inaczej już na żywo, w salonie. Kiedy kupowałem samochód, to głównie studiowałem prasę motoryzacyjną, opinie oraz oglądałem auta na ulicy. Dopiero jak przyszło oglądać już bezpośrednio w salonach, odbywać jazdy próbne - wówczas mogłem sobie wyrobić rzeczywistą opinię. I faktycznie, jak wsiadłem do MiTo, to wiedziałem, że chcę go mieć. I żadne inne :)
Ja ze zlożeczeniem zaczekałybm do momentu aż zobacze Giulie na zywo w salonie ew pojeżdże testowo.
Generalnie my jako naród lubimy narzekać i często przedwczesnie... :)
Wysnuwanie wniosków z renderów trafnych lub mniej na 2 lata przed premiera - szkoda bić piany.
Krążą opinie wśród sprzedawców AR że premiere przełożono własnie dlatego że Giulia była za bardzo grzeczna i podobna do Mito i Giulietty a prawie nic nie czerpała z modelu którego ma byc następcą tj agresywności 159. Nie wiem na ile to prawda, ale zaczekajmy na efekt końcowy.
Choć nie ma co oczekiwać że nie będzie nic czerpac z nowej linii produktowej, pytanie tylko ile i co zmienia i czy bedzie na plus czy nie.
W skrajnym przypadku mozna powiększyć Giuliette i powiedzieć że oto mamy AR Giulia, myslę też że nawet w takiej konfiguracji znajdzie nabywców ;)
Zresztą cel jest jasny: sprzedaż, czyli auto ma sie podobac i znależć nowych nabywców (dużo więcej niz poprzedniczka).
Juz nie koniecznie celem jest pogłaskanie obecnych wlascicieli, ktorzy najchetniej chceliby żeby w aucie w obecnym kształcie nic sie nie zmieniło, no moze felgi ;)
Fakt do Mito i Giulietty trzeba sie przekonać. Osobiście z początku nie podobały mi sie, ale po pewnym czasie zdobyły sympatie, jak sie przejechałem, zobacyzłem na zywo.
To jak piszecie ktoś ma 156tke i twierdzi ze to najlepsze auto i to prawda, innemu spodoba sie Giulietta i ma racje mówiac ze jest piekna, ktoś inny jak ja ma 9tke (już drugą!) i uważam że jest świetna - co tez jest prawdą - więc każdy ma racje. Podczas gdy ktos z zadrośników powie 159tka to Alfa- Opel - niby tez prawda, ale jak wiemy prawda, prawda czyli mamy g. prawda :cool:
Choć zgadzam sie ze każdy z posiadaczy miał to coś od pierwszego wejrzenia dlatego kupił dane auto...Jak Giulia sie nie spodoba to wtedy będziem się zastanawiac, czy starsze uzywane modele AR czy cos innego :)
Trzeba być otwartym na nowe projekty.
amen:)
żaden amen:))) auto ma się podobać i dobrze sprzedawać: zróbmy więc podróbę octavii albo focusa.
Trzeba sie zdecydować,czy buduemy markę zyskowną ale nie masową, czy idziemy za bablaniem Sergio o PÓŁ MILIONIE sprzedanych Alf rocznie.
Czy kazdy biznes jest biznesem masowym? NIE.
Dlatego świat jest tak ciekawy i róznorodny.
Chcesz grać muzykę i zarabiać? Graj jak Lady Gaga. Prawda? A przecież geniusze muizyczni i znakomici muizycy grają różną muzykę, mniej ludzi jej słucha ale nie o masę chodzi tylko o jakość i markę.
I też zarabiają.
Zobaczcie na wiele aut: pogoń za zyskiem je zabija. Przykłady: Focus I i obecne focusy. Cytryna C4 i obecna C4. I tak dalej. teraz wykastrują civica: zobaczcie zdjęcia tego nowego: wygląda jak masowa ropucha.
Zobaczcie co Toyota zrobiła ze stytlistyka subaraków.
Masakra.
God Save Alfa Romeo.
Żadnych wielkich pysków Gulii. Precz.
Pingwin, zobacz ile aut sprzedaje BMW i zastanów się, czy technicznie Alfa nie powinna być właśnie taka... Gdyby była, na design chętni się znajdą.
Rozbawiłes mnie tym apelem ! :) Emocje, takie a do premiery jeszcze tyle czasu, żeby ochłonąć chyba pójdę kłaść kolejną warstwe wosku na swoją belle :)
PS. A propos koncernu na B - ostatnio mialem okazje pojezdzic X6 i X5 i potwierdzam, trzeszczace plastiki sa irytujace i bardzo rzucaja sie w oczy...
Cóż, chciałbym mieć w Alfie tylny napęd, takie silniki ułożone wzdłużnie... Plastiki bym jakoś przeżył.