Napisał
jarek1986
abezus według tych cyferek które przytaczasz 40.000 km (dla mnie na przykład rok jazdy ) to różnica 2800 złotych na korzyść lpg,a jaką instalację załozy się za tyle? Chyba do golfa.Instalacja pod silnik v6 to minium 3500 tysiąca ale to chyba w najtańszym możliwym przypadku. Do tego dochodzi cena zakupu auta z v6 co szczególnie w przypadku alfy nie jest wcale takie tanie z racji małej ilości aut,więc wychodzi tak samo jak zakup diesla. To tego podstawowe elementy eksploatacyjne są droższe w przypadku v6,choćby rozrząd nawet w przypadku 2.4 20v nie bedzie to więcej niż 500 złotych a ile dla v6? 1000-1200? do tego robocizna droższa oczywiście dla v6.
A po lekturze forum nie wydaje mi się aby v6 były mniej awaryjne od diesli. Przepływki,przepustnice,potencjometry,sondy i masa innych pierdół,a dwumasę to posiada każda166.
Więc ta straszna opłacalność gazu to dla mnie mit.A czy spalanie gazu było by na poziomie 12litrów tak jak przytaczasz (35 złotych ),to szczerze wątpie.Żeby spalić 7 litrów w trasie 2.4 20v muszę się naprawdę postarać albo może jeżdżę za wolno...