Spoko podrzucę Ci fotki jutro ogolnie stan jak nowy kierownica zdjęta
przy stanie 60tys km wiec polecam bardzo
Printable View
Spoko podrzucę Ci fotki jutro ogolnie stan jak nowy kierownica zdjęta
przy stanie 60tys km wiec polecam bardzo
studiowałem tego eLerna i w zakładce dotyczacej czy to tasmy airbag czy przelacznika zespolonego nei moge znalezc opisania tych pinow. owszem w przelaczniku zespolonym jest cos opisane jako zlacza A B i C ale nie znalazlem tam wpisu dotyczacego pilota(od przyciskow multifunkcyjnej) moze dlatego ze opis jest dla wersji bez tempomatu a dopiero na dole poradnik wspomina ze jest tez wersja z cruise control ale tu juz schematu nie ma.... mozliwe ze wybralem zla wersje alfy? bo spr dla alfy 1.6
a może trzeba tego szukac w innym dziale tego eLerna?
Ostatnia pozycja, to Opisy elektryczne. Tam wchodzisz i następnie klikasz 1 pozycje - opisy
A dalej szukasz opisu od radia
od radia;>? w radiu wiem ktora to kostka i ktore piny odpowiadaja za pilota.... chodzi mi o wpiecie sie z drugiej str w kolumnie kierowniczej przy przelaczniku zespolonym...
Przy opisie radia masz cały schemat, łącznie z pinami które Ciebie interesują.
generalnie ten eLearn nie dziala do konca jak powinien... gdy mam jakies schematy z tymi przyciskami na dole oddalenie przyblizenie "+,-" itp to naciskajac to wywala mi blad o debugowaniu, tj by skrypt nawalal...tez tak macie?
szukałem czegoś ladniej opisanego tj np przy przelaczniku zespolonym tam wszystkie zlacza i tabelki sa w jednym miejscu i to mnei wprowadzilo w blad...znalazlem cos takiego chyab to to?:
Załącznik 43616
wychodzi z tego ze piny 3,4,5 prowadza do radia do pinow 11,10,12:)?
tyle ze wtyczka z tej tasmy airbag wyglada ciut jakby inaczej niz z tego schematu(przed oczami mam tylko zenska z tasmy, nie wiem jak wyglada w kolumnie kierowniczej)... i stad mam watpliwosci...
bo najlepiej w nia sie wpiac?
bo kolega alfa 147 wspominal tez cos o wtyczce 8 pinowej chodzilo Ci o ta co juz wpina sie w samo siodelko w kierownicy? bo wprowadzilo mnie to troche w blad...
w eLernie klikasz...instalacje elektryczne-funkcje el.-akcesoria radioodtwarzacza-radioodbiornik 3 porte-schemat elektryczny
D47 to kierownica i kolejno 2-12 , 3-11, 4-10 ...Załącznik 43620Załącznik 43621Załącznik 43622
Tu masz wtykę / co prawda z alfy 156/ ale chyba jest to samo.Musisz sobie załatwić takie piny.Najpierw proponuje zdejmij sobie jednego dnia osłonę kierownicy.Z góry znajdziesz tą wtyczkę,rozbierzesz ją, zobaczysz jakie musisz załatwić piny.Pogadaj z kimś może nawet na forum kto ma stare wiązki przewodów.Załatw sobie piny.W domku zrób sobie kabelek jakieś 50 cm. z zarobionymi pinami z jednej i z drugiej strony / po stronie radia możesz już zarobić wtyczką/.Uff..ale to już powinna być TWOJA inwencja.Powodzenia
piny w sklepie elektornicznym sie znajda;) a wtyczke z drugiej str juz zaprawilem bo mialem ladny schemat radia:)
ta wtyczka D47 to jest ta ktora przedstawilem wyzej na zrzucie czyli dobrze trafilem;] teraz mnie tylko utwierdziles:) dzieki:)
tylko zle to odczytalem...bo myslalem ze to jest tak: majac ta tabele mamy po lewej str piny kostki o ktorej mowa czyli d47 a po prawej str mamy kostki i piny do ktorych ida przewody. i po prawej sa piny 10,11,12 ktore po kliknieciu przy nich na nr kostki odnosi do zlacza radia wiec czytalem to w ten sposob... widac bylem w bledzie:/ to jak poprawnie to czytac? pytam na przyszlosc bo wg mojej "lopatologi" wychodzilo ze piny 3-11,4-10,5-12, a u Ciebie 2-12 , 3-11, 4-10. gdzie popełniłem błąd? Chciałbym wiedzieć na przyszłość... oraz majac lewą część tabeli są oznaczenia NZ, SV, SZ, LN, itd... co one oznaczaja bo nic mi to nie mówi...
człowiek całe życie się uczy;)
Są to kolory kabli, niestety po włosku
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ktrycznym.html
Tu masz cały schemat:
Załącznik 43624
Na schemacie masz p20c czyli kostka od sterowania, zmieniarki itp
Piny 10,11,12 i miejsca do których prowadzą.
d47 to taśma w kierownicy,
d97 złącze zwierające
A literki przy prostych to kolory kabli po włosku.
Pin 12 kostki p20c możesz olać, jeśli nie chcesz podłączać telefonu do radia.
Wtedy tak jak tam kiedyś wcześniej pisałem... ciągniesz tylko dwa kabelki
ok teraz to widze:) dzieki za naprostowanie:)