nie o to chodzi.tego bledu jak rano odpalam niema.pojawia sie po przejechaniu kilku km.czasem jak bylo na dworze kolo +8 to blad pojawial sie odrazu.
nie o to chodzi.tego bledu jak rano odpalam niema.pojawia sie po przejechaniu kilku km.czasem jak bylo na dworze kolo +8 to blad pojawial sie odrazu.
U mnie dziś rano przed wyjazdem bella uraczyła mnie serią komunikatów: abs unavailable, vdc unavailable, hill holder unavailable. Przeskanowałem centralkę ABS i mam błędy: C1800 - Control unit power supply - tu domyślam się że odnotowałspadek napięcia przy odpalaniu, C1050 - Rear right wheel speed sensor - FATAL - i tu pytanie czy padł czujnik abs czy może gdzieś nie łączy styk, czy może wtyczka?
kolezanka miala dziwny nawyk jezdzenia z noga na sprzegle co owocowalo naturalnie pobudzaniem sie czestym czujnika na pedale.odkad oduczyla sie trzymac nozke na sprzegle problem zniknal...
Ale nie jest to odpowiedz na mój problem, prawda? U mnie nie ma pedału sprzęgła :P
A czy błąd z komputera pokazany na poprzedniej stronie, czyli czujnik abs prawego tylnego koła to nie powinien być pierwszy krok? Tylko gdzie jest wtyczka ew by sprawdzić kontakt?
Nie grzebałeś przy aku?
Po prostu rano wsiadłem w poniedziałek, auto stało w garażu od soboty, no i takimi komunikatami mnie powitało. Z odczytów z komputera wynika, że nie ma sygnału z prawego tylnego kola... nie wiem gdzie jest złączka od czujnika czy gdzieś przy tylnym zawieszeniu, na zewnątrz czy ukryta gdzieś?
Ja zaliczyłem "błąd zasilania" oraz mruganie wskaźników po ruszeniu. Winne były zaśniedziałe zaciski przy bezpieczniku abs/vdc. Moduł ten pobiera duży prąd dopiero po ruszeniu, a w niektórych autach dopiero powyżej pewnej prędkości, i wtedy przez kiepski kontakt siada mu napięcie zasilające, więc się wyłącza. Naprawa polegała na przeczyszczeniu styków papierem ściernym oraz dokładniejsze dokręcenie nakrętek.