na check panelu zapaliła się już 3 może 4 razy i też niedługo po tym jak zacząłem mieć problemy
Printable View
na check panelu zapaliła się już 3 może 4 razy i też niedługo po tym jak zacząłem mieć problemy
jeden czujnik od drugiego jest niby nie zależny ale gdy pada czujnik od poziomu oleju to dłużej świeci się kontrolka smarowania
Wydaje mi się że u nitra83 nastąpił pewien ciąg zdarzeń nie mający ze sobą nic wspólnego.Te kontrolki nijak się mają do problemów z odpalaniem.
Jesli chodzi o odpalanie to nie mają nic z tym wspólnego
Dzisiaj zauważyłem kolejną dziwną rzecz, autko już było w miarę nagrzane ale musiałem załatwić parę spraw więc trzeba było zgasić silnik. Jako, że problem głównie dotyczy odpalania ciepłego silnika o dziwo odpalił jak ta lala z drobnym ale... rozrusznik zaczął zgrzytać, wydawać różne dźwięki ale za to kilka razy szybciej kręcił silnikiem. Czy problem może tkwić w rozruszniku?
Problem może tkwić w rozruszniku a dlatego że jak bardzo ciężko mu się kręci to pobiera cały prąd z aku i nie ma go w odpowiednim napięciu na świecach.Proponuję Ci wyjęcie go,przesmarowanie i wymianie tego co się zużyło.Najczęściej rozsypuje się plastikowy kosz satelitów w przekładni planetarnej.Tulejki mogą być na tyle wyświechtane że wirnik haczy o nabiegunniki dlatego ciężko kręci.Spróbuj najpierw w tę stronę.
No i po problemie (częściowo)... winowajczynią całego zamieszania okazała się pompa paliwa! Jednak coś jeszcze jest nie tak. Po nocy odpala bez problemu, rozgrzana odpala bez problemu ale po postoju aż do wystygnięcia silnika trzeba pokręcić 2-3 razy i zapali. No i jeszcze jedna mała wada, że jak odpali obroty zaczynają skakać 600-1100 przez krótką chwilę a później wszystko się stabilizuje. Poprzedni właściciel twierdził, że tak zaczęło się dziać w momencie kiedy zmienił przepływkę na tą z wersji 2.0 8v, teraz siedzi tam prawidłowa ale problem pozostał :/
No i wszystko na temat. Teraz ratuje cie reset ecu (tez przerabialem). Przez usterke pompy paliwa stopniowo ecu zaczal zmieniac parametry wtrysku az do momentu gdy nie mogl sobie poradzic i wyswietlal marchewe. Teraz sytuacja jest odwrotna, od skrajnych parametrow masz nagle normalne, a komp nie wie ze cos grzebales. Reset albo po prostu z czasem bedzie ok.
Reset był ale pomógł tylko na chwile, jeden dzień dokładnie i teraz dalej to samo. Będzie trzeba chyba reset adaptacyjny zrobić może to coś zdziała w tym temacie.