A jak u was wyglądają końcówki wydechu od środka? U mnie jest po prostu czarno i często muszę doczyszczać krawędź. Czy to normalne?
Printable View
A jak u was wyglądają końcówki wydechu od środka? U mnie jest po prostu czarno i często muszę doczyszczać krawędź. Czy to normalne?
Też się nad tym zastanawiałem, katalizator czysty a końcówki zapieprzone jak w dieslu. To jest efekt jazdy w mieście, przed długą trasa myłem końcówki i na odcinku 600km nadal były czyste.
Hej,
jako ze przerobilem od zakupu julki w 2012 r. rozne warianty modyfikacji wydechu opisze po krotce jak sie jezdzi na poszczegolnych wariantach, jesli ktos planuje jakies zmiany bedzie mial odniesienie
Wariant 1: oryginalny kat, oryginalny tlumik srodkowy, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
oprócz wyglądu dzwięk praktycznie bez zmian lub zmiana dzwieku ledwo slyszalna, moze troche na wyzszych obrotach ale to wszystko
Wariant 2: oryginalny kat, rura bez tlumika srodkowego, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
wyraznie zmieniony dzwiek, ostry rasowy ale nie przesadnie glosny, nadaje sie do codziennej jazdy w szczegolnosci w miesci (jezdzilem z tym wariantem ponad rok), na trasie przy pelnym przyspieszeniu przy obrotach 3-4k troche juz meczacy. Bardzo fajnie pracuje na niskich obrotach, w szczegolnosci w zamknietych pomieszczeniach typu parking podziemny, przy lekkim "tapnieciu" w gaz z wydechu wydobywa sie fajne, glebokie "pierdniecie" ;) dzwiek N-grupowy, podobny do rajdowek tylko cichszy. W kwestii osiagow jest wrazenie troszke wiekszej zwawosci oraz szybsza reakcja na gaz
Wariant 3: downpipe Raggazzona zastepujacy kata, rura bez tlumika srodkowego, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
bardzo glosny i malo przyjemny dzwiek, na niskich obrotach wydaje sie jakby przez wydech lecial strumien gwozdzi :) im wyzsze obroty tym mniej nieprzyjemnie ale wciaz bardzo glosno, do codziennej jazdy absolutnie sie nie nadaje, jednak oryginalny kat, ktory jest wielka pucha duzo tlumi, jezdzilem tak jeden dzien :)
Wariant 4: downpipe Raggazzona zastepujacy kata, oryginalny tlumik srodkowy, tlumik koncowy Ragazzon Concentric 2x102
chyba najprzyjemniejszy dzwiek do jazdy na codzien, inny charakterem od wariantu 2, o wiele bardziej basowy, za to generalnie troszeczke cichszy, bez kata przy odpuszczeniu gazu lub lekkim tapnieciu z wydechu czasem wydobywa sie delikatny bulgot, mniej slyszalny rowniez przy wyzszych obrotach i przyspieszaniu pelnym butem
W kwestii osiagow przy niskich, srednich obrotach podobnie jak w wariancie 2, wydaje sie ze troszke mu sie lepiej "oddycha" powyzej 5k ale czy sa jakies zyski w konikach trzeba sprawdzic na hamowni (sprawdze gdy bede robil chipa).
celowo pomijam odcinek 2 wydechu tj. tzw flexible pipe, w ktorym znajduje sie ostatni port dla sondy lambda, we wszystich wariantach jest on oryginalny bo zamienianie rury na taka sama rure za 800zl mija sie z celem. W wariancie 3 i 4 sonda jest podlaczona poprzez tzw. lambda faker zeby komputer nie wywalal bledu kata i nie przechodzil w tryb awaryjny uniemozliwiajacy przelaczenie w tryb "D"
Byc moze zamiast oryginalnego tlumika srodkowego (ktory wstawialem z mysla o chwilowym wyciszeniu bo na wariancie 3 nie dalo sie jezdzic) bede rozwazal wspawanie w zamiennikowa rure przelotowego uniwesalnego raggazzona (45cm) + ewentualnie kata awg polonez (oba sprawdzalismy sie zmieszcza jeden po drugim). Wydaje mi sie ze ragazzon powinien byc mniej restrykcyjny jesli chodzi o przeplyw spalin natomiast jesli chodzi o dzwiek nie wiem czy nie bedzie juz za cicho a obecne wrazenia dzwiekowe mi odpowiadaja, zobaczymy
A można by jakąś próbkę dźwiękową odsłuchać?
co najwyzej z obecnego wariantu, poprzednich nie nagrywalem niestety. Tyle tylko zeby nagranie bylo w miare wierne trzeba miec czym a ja posiadam jedynie bezlusterkowca (nex-5) bez dodatkowego mikrofonu, moge sprobowac i zobacze co wyjdzie. Smarfonem raczej nie ma sensu
probka dzwiekowa, jakosc jaka jest taka jest ale cos tam slychac
http://youtu.be/48LSoIxtDYk
pierwsza czesc w garazu na zimno, druga na rozgrzanym po krotkiej trasie
odwiedzilem dzisiaj rowniez hamownie, 2 lata temu bylo 173, jak widac po decacie rumakow nie ubylo ;)
wykres: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...6/IMAG1032.jpg
Panowie czy zakladajac takie cos bedzie glosno ,cz bardzo glosno:D http://www.kapaza.be/nl/tuning-en-au...-100822567.htm
Dobrze widzę, że to jest rura zamiast tłumika końcowego? Reszta seryjna? To nie będzie bardzo głosno, ani głosno. Ewentualnie trochę głośniej. Na głośność największy wpływ mają elementy blisko silnika w kolejności - im bliżej tym bardziej. :P
Najprostszy/najtańszy sposób na "grubaśny" dźwięk? Zastąpić tłumik środkowy rurą. Bawienie się końcowym to kosmetyka/lans dwururką.
Zamiana kata na rurę też jest super, ale wtedy (teoretycznie) nie spełniasz norm emisji + sonda lambda za katem będzie płakać - zdecydowanie więcej problemów dla samego dźwięku...
No to teraz dales mi do myslenia ,bo kiedys w starej bravie jak odpadl mi ostatni tlumik i musialem kilka dni jezdzic bez niego to w srodku bylo bardzo glosno ,dlatego tez przy tym tlumiku z ogloszenia spodziewalem sie podobnego efektu ,a tego nie chce gdyz raczej zalezy mi na efektach wizualnych:Da ,nie na ryczacym wydechu
To może mamy inne poziomy "głośno". ;) Zwróć uwagę na post #33 w tym wątku. Podobne odczucia do tych, które ja mam (z innych samochodów, ale jednak).
Ja też jeździłem kilka dni bez końcowego tłumika (w 1242 FIRE) i było.. spoko. A gazu nie oszczędzałem. ;)
Dramat przyszedł jak pewnego dnia poszła flansza przy łączu giętkim, ale tak całkowicie. Wtedy - mój układ wydechowy kończył się na kacie i NIC nie leciało w tłumik środkowy i tylny. Było głośno. Na zimnym silniku było mnie słychać nie wiem, może na kilometr. Pod dom nie podjeżdżałem, żeby ludzi nie bulwersować. W samochodzie (przy zamkniętych szybach) nie dało się rozmawiać. Krzycząc.
Myślałem sam o wymianie na podwójny tylny tłumik (tyle, że ten QV'kowy), ale jak wyszło mi z przemyśleń, że cała operacja będzie kosztować kilka tysięcy (chyba szacunki były ok. 3) TYLKO za to, aby mieć drugą rurkę w zderzaku, czyli 100% estetyka, z tym samym dźwiękiem i osiągami, to odpuściłem sobie.
Myślę, że tłumik z ogłoszenia na efekty wizualne się doskonale nadaje (tylko wiadomo, jeszcze ten plastik pod zderzakiem do zmiany jeśli masz standardowy 1 dziurowy).