Aluminiowy kolektor występował w AR 156 1,6 z początkiem produkcji modelu.Nie chcę mi się szukać kodu silnika ale silnik z aluminiowym kolektorem ma także aluminiową pokrywę zaworów i osłonę silnika.
Printable View
Aluminiowy kolektor występował w AR 156 1,6 z początkiem produkcji modelu.Nie chcę mi się szukać kodu silnika ale silnik z aluminiowym kolektorem ma także aluminiową pokrywę zaworów i osłonę silnika.
Ale nasz kolega podaje w swoim profilu, że ma silnik 1,8 - a te silniki miały raczej od początku tylko plastik.
---------- Post added at 18:40 ---------- Previous post was at 18:35 ----------
Myślę, że dałoby się dołożyć prosty komputerek i silnik krokowy.
Porozmawiaj z jakimś gazownikiem, który sprawdzi instalację i na pewno doradzi, co zrobić.
Gdy kolektor miałem wyciągnięty to były na nim znaki markera czyli wymieniany.
W takim razie bede musiał udać się do gazownika niech mi to sprawdzi.
Nie wiem ile planujesz jeszcze tym jeździć, ale ja bym radził wsadzić porządną sekwencje jeśli tam są jakies wynalazki, bo to co drogie, czyli butle i reduktor masz na pewno. A wtryski i komp plus montaż nie wyjdzie jakos bardzo duzo. a kultura pracy, spalanie i moc pewnie znacznie wzrośnie. Jak dużo jeździsz to obijesz różnice w spalaniu i żadne wystrzały Ci wtedy nie grożą:) .
Pytanie kto by zakładał takie prymitywne instalcje to jakby nie bylo zaawansowanego technicznie silnika jakim jest TS?
Kilka lat temu, jak mi rozerwało kolektor to też myślałem o wymianie swojej 2 generacji na sekwencję. Ggazownicy nie chcieli rozmawiać za mniej niż 2 tys. zł, więc nie wiem czy to tak tanio.
To jest praktyczne do wymiany cała instalacja, a pozostawienie butli i ewentualnie parownika to tylko jakieś 500 zł taniej.
Ja bym szedł raczej w kierunku dołożenia elektronicznej regulacji składu mieszanki - to nie powinno kosztować więcej niż kilkaset zł - skoro masz już metalowy dolot.
Ja nie mam żadnych kłopotów z dynamiką silnika - na LPG nie widzę praktycznie żadnej różnicy, więc uwierz mi, że 2 generacja również może być dobra - chociaż oczywiście ma swoje wady i do naszych silników pasuje jak pięść do nosa.
Kolego uważaj z tą instalacja, bo jak auto jest słabsze może oznaczac ze dostaje za mało lpg a to zawsze konczy sie wypaleniem zaworów. Remont glowicy wyjdzie Cie potem drożej niż przeróbka tego co masz na sekwencje. Jak masz zamiar jeździć jeszcze z 20 tys tą alfa to nie masz sie nad czym zastanawiać tylko przekładaj. A kolektor plastikowy który pownien być Twoim silniku o ile sie nie myle ma zmienną długość co wpływa na prace silnika. wiec przez ten aluminiowy może coś gorzej chodzić w ogole.
SGO240 nie wiem czyZałącznik 48933Załącznik 48934Załącznik 48935 takie zdjęcie coś Ci da
Akurat z tych zdjęć niewiele można powiedzieć o instalacji LPG, bo nic nie widać.
Natomiast nie ma wątpliwości, że kolektor był zamieniony z plastiku na metal.
Ktoś, kto to robił nieźle poszatkował instalację elektryczną.
Zdumiony jestem, że masz pozostawiony zawór dwukomorowy jako jedyną chyba pozostałość po dolocie plastikowym - ciekawe, jaką on teraz spełnia rolę?