kolego nwm jak to zrobiłeś ale należy się wpis w księdze rekordów Guinessa
powiedzcie jaki cel ma ten temat ,poza wprawkami do bajkopisarstwa i popisów , kto ile i czym ?
Na wyspach Bergamutach
Podobno jest kot w butach,
Widziano także osła,
Którego mrówka niosła,
Jest kura smograjka
Znosząca złote jajka,
Na dębach rosną jabłka
W gronostajowych czapkach,
Jest i wieloryb stary,
Co nosi okulary,
Uczone są łososie
W pomidorowym sosie
I tresowane szczury
Na szczycie szklanej góry,
Jest słoń z trąbami dwiema
I tylko... wysp tych nie ma.
no, to przynajmniej idzie czytac :)
Rozmiar koła minimalny wpływ może mieć,chodzi o obwód koła np,felga 15 i do tego opona profil 60 albo felga 16 i ten sam profil opony,coś po obwodzie się zmienia,czyli na większej powinien troszkę szybciej polecieć.Tak mi się wydaje,mogę się mylić.
Szerokość na 100% ma wpływ- większe opory toczenia, ale średnica- zazwyczaj dobiera się odpowiedni rozmiar właśnie pod kątem takiej samej średnicy(obwodu), no chyba, że ktoś zakłada opony na zasadzie- zmieści się w nadkole, czy się nie zmieści, mając w głębokim poważaniu zalecenia producenta, ale z drugiej strony tego typu ludzie zazwyczaj osiągają prędkości nieosiągalne dla innych- przynajmniej w swoich opisach na różnych forach... W przypadku zakładania opon o innej średnicy niż zalecane przez producenta, na pewno da się osiągnąć wyższą prędkość maksymalną ale pod warunkiem, że ta prędkość dla danego samochodu jest osiągana praktycznie przy odcince, wtedy przy kołach o większej średnicy GPS pokaże większą prędkość maksymalną.
no tak zgodze sie z toba. I ja przy tych 180 czulem sie nie komfortowo a kolega na tych 16" co pisalem czuł sie bardziej komfortowo i pojechal szybciej :) Jednym slowem speniałem i szybciej nie pojechalem.
A co do rozmiaru opony to sie zgodze. U mnie siedza 225/45/17 wiec troszeczke wieksze od tych jakie powinny siedziec i prekosc z licznika pokrywa sie odczytem z GPS. bład pomiaru wynosi 1,5km wiec prawie idealnie :)
Bo w wiekszosci samochodow liczniki zawyzaja predkosc wzgledem rzeczywistej.
Przykladem jest taki peugot boxer 2.2 hdi. Na liczniku 100 na GPS 89 :) taka mala odchylka dzieki ktorej niezarobilem zadnej fotki i mandatu z suszarki :)