nie wiesz z kim rozmawiasz :lol:
a to sie uśmiałem
no no
pozdrawiam i życzę owocnego ubasowiania alfy :)
P.S.
a co do tej matury ... też się pośmiałem bo patrząc na twoją ortografię to pewnie ty takowej nie posiadasz :mrgreen:
Printable View
nie wiesz z kim rozmawiasz :lol:
a to sie uśmiałem
no no
pozdrawiam i życzę owocnego ubasowiania alfy :)
P.S.
a co do tej matury ... też się pośmiałem bo patrząc na twoją ortografię to pewnie ty takowej nie posiadasz :mrgreen:
też się uśmiałem :) te "mondrości" hehe
no to jak by ktoś chciał to wklejam szablon dystansu pod głośnik i zdjęcie głośniczków jakie zostały zainstalowane
zdjęcia znalezione w necie
ja w którymś ze swoich postów opisywałem jak męczyłem się z wymianą wooferów na blaupunkty
ale warto było a powodem był zniszczony fabryczny woofer a nowy w ASO ma kosmiczną cenę dlatego pokombinowałem
trudności jakie napotyka się przy montażu głośników to bardzo nierówna półka grodziowa
oryginalnie nierówności niwelowane są specjalnym pierścieniem dystansowym zrobionym z twardego tworzywa. Ja wyciąłem dystans z MDFu i przykleiłem ten dystans do tego oryginalnego dystansu silikonem wszystko dokładnie uszczelniając.
po zainstalowaniu głośników maskownica zamyka się na styk zostaje jakieś 5 mm luzu
Dystans jest cięty w kształcie \ / bo średnica blaupunktów była większa od oryginalnych wooferów
to tyle co mogę pomóc fotek z tej operacji nie mam a szkoda bo wielu znajomych też chciało coś takiego robić.
KAYROL nie irytuj się tak bo jak jeden kolega pisał szkoda twojego zdrowia
dla mnie poprostu dziwnym było że tłumaczyłes ze się zajmujesz projektowaniem instalacji audio a potrzebowałes pomocy
ja nie projektowałem nigdy powaznych instalacji audio a zawsze wszystkie moje samochody spoko grały i radziłem sobie sam ... robierałem wszystko rysowałem kreśliłem dorabiałem części ... sądzę że goście którzy robia to na codzień nie pytają o takie duperele.
no nic
pozdro i miłego nagłaśniania
hej Wszystkim
Ja zamontowałem lepsze głośniki (30cm,400W RMS)w tylnej półce..chciałem przez to uyskać potężniejszy dzwięk i bas,jednak szybko je wyjołem,bo okazało sie,że z tą mocą wooferów blaszka w której umieściłem głośniki (nadaje sie na żyletki)powodóje straszne drżenie,wręcz zagłusza bas.Działo się tak,również z tubą w bagażniku,więc zdecydowałem się na wycięcie tej blachy,zamontowanie sopranów w maskownicy i skrzyni basowej w bagarzniku z ustawieniem w wzmacniaczu na dzwięk i bas.Efekt zadowalający..bas dużo większy i dzwięk też się jakoś wydostaje..polecam
Kolego "Black" co to są za głośniczki które wrzuciłeś na tylną półkę i jak w efekcie to gra ( jaki efekt osiągnąłeś ) :?: :?: :?: pozdrawiam
smuz - jesteśmy z łodzi więc efekt możesz odsłuchać ... to będzie najbardziej wymowne bo nic nie uzmysłowię opisem dźwięku - to wrażenie subiektywne
Racja- odbiór wrażeń słuchowych jest dość cięzki do opisania - ;-) najlepszą opcją jest osobiste sprawdzenie
rozumiem że dystans to jakiś mdf ok 15mm.Cytat:
Napisał blackalfa166
no to trochę mało bo 20stki to ok 9 cm wysokości +dystans. Ciekawe dlaczego mi aż 14cm rurki weszło od dołu. A co do tego szablonu ze zdjęcia to chyba szablon z systemu drzwiowego bo trochę szkoda tak małe głośniki montować w półkę.
dokładnie dystans z MDFu 15mm
a szablpn z fotki na 100% na tylną półkę
po za tym w dwiach masz okrągłe bezproblemowe otwory
taki kształt dystansu wchodzi do tyłu jeślichcesz zamontować głośnik bezpośrednio do półki ... to jest kształt maskownicy
a dlaczego ktoś takie coś wsadził >? że za małe ?? nie wiem nie pytaj mnie - ktoś mial kaprys
blackalfa166, po prostu patrząc się na dystanse otwór na 20 jest za mały
pytanie tylko takie pozostaje jak musiałby się zmienić dystans aby koszem do góry zamontować 20stki. LW800 alfreda mają 9cm głębokości więc + dystans 1 do 1,5cm faje ponad 10 cm które trzeba wygospodarować pod maskownicami. Potem również pozostaje kwestia nierównej blachy - jak z tym sobie poradzić - bo tam wszystko musi być szczelne żeby głośnik dobrze pracował.