Mogę od siebie napisać to co już zdążyłem się dowiedzieć od swojego mechanika :
samo czyszczenie plus regulacja wtrysku -120 PLN/szt
regeneracja - 400 PLN/szt
- - - Updated - - -
Kurde to jest jednak biały dym, czyli domyślam się, że to turbawka.
Printable View
Mogę od siebie napisać to co już zdążyłem się dowiedzieć od swojego mechanika :
samo czyszczenie plus regulacja wtrysku -120 PLN/szt
regeneracja - 400 PLN/szt
- - - Updated - - -
Kurde to jest jednak biały dym, czyli domyślam się, że to turbawka.
Biały dym? czyli nie niebieski? Biały dym może to być turbo, musisz zastosować się do tego co pisaliśmy zdejmij rurę turbo ic i daj gazu zobacz czy wali olejem.A może to tylko coś z masami powietrza.
- - - Updated - - -
[QUOTE=Mata;983870]Kolega napisał, że w naszych silnikach (wtryski można regenerować), tzn wymienić tylko końcówki? Masz może więcej ciekawych wiadomości na ten temat odnośnie kosztów końcówek czy samej wymiany?[/QUO
Trochę nie na temat kolego, takie informacje dostaniesz u kogoś kto się tym zajmuje. Nie będziemy robić śmietnika, a druga sprawa był przerabiany temat odnośnie wtrysków i całego układu cr
Trudno mi określić kolor tego dymu w światłach jadących aut za mną.
Sprawdzenie pokaże co jest problemem.
Cztery strony - generalnie o niczym - bo Ty kolego jeszcze nie sprawdziłeś czy masz olej w rurze turbo-ic.
Oczywiście - w gwoli jasności - tam zawsze będzie coś oleju. Ale nie tak, że odkręcasz rurę a tam bryzgają na ziemię 2 setki.
Biały dym może oznaczać nieszczelność w układzie wydechowym - odparowuje woda.
Sprawdzę w sobotę, dam znać co i jak.
Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy, czy zapalająca się pomarańczowa kontrolka informująca o wodzie w filtrze paliwa może mieć
coś wspólnego z tym jasnym dymem ? Co jakiś czas mi się zapali, filtr paliwa wymieniałem 2 tyś km temu.
Przyczyn takiego poddymiania moze być mnóstwo. Poza tym wszystkim co pisaliście (niektóre tezy trochę naciągane) jasno niebieski dym może byc powodem przedostawania się płynu chłodzącego do komory spalania, lub np ja miałem w poprzedniej belli zapadnięte gniazdo zaworowe ponieważ nikt nie regulował luzów zaworowych (w JTD 10v na podkładki) i zawór wyklepał mi gniazdo co powodowało mniejsze ciśnienie na piątym cylindrze i poddymianie właśnie na niebieskobiało. Podsumowując przyczyna może być inna niż turbo i wtryski - ale nie musi. Bez dokładnej diagnozy będziesz szukał wiatru w polu.
Z tego co pisaliście - jeśli poszła by sprężarka to dymił by raczej na czarno i wywalałoby check engine pozatym "kończąca się" spręzarka zawsze wydaje inny gwiazd niż prawidłowo działająca, i często przy luzach wirnika zaczyna charatać obudowe a to z kolei słychać przy wstawaniu sprężarki (otwarte okno i sciszone radio).
Wszystkie błedy elektroniczne typu regulator ciśnienia itd wywali ci na kompie więc się podłącz. Zwykłym FESem już wiele parametrów można sprawdzić.
Mi osobiście coś sie wydaje że problem kręci się w okolicach wtryskiwaczy.
Wszystko szczelne, wtrysków jeszcze nie sprawdzałem,
jedno co mnie zastanawia czy cieknąca uszczelka zaworów może powodować zwiększone dymienie ?
Czy może być to przyczyną ?
uszcyelka na pewno nie masy tylko wyciek a tam nie ma cisnienia no chyba ze zawory nie domzykaja ale watpie. a przeplywka w jakim jest stanie. sory za ort. cosmi sie na klawiaturze przestawilo;)