-
przecież to ta sam wersja...wybierz tylko na drugim oknie pod silnikiem rocznik powyżej 09/03 i masz schematy do FL.
Co do interfejsu to spróbuj się podpiąć do klimy i zobacz czy się połączy. Zapewne wypluje błąd o nieprawidłowym kodzie ISO, ale będzie chociaż wiadomo że kabel jest oki i problem jest dalej.
-
Tzn nie ma w fesie zakładki klimy jest tylko deska czyli ics.
Daje się z nim połączyć ale tylko dosłownie na chwilę, że nawet nie zdążę błędów dobrze odczytać. Nie wiem czy to jest są błędy w ustawieniach interfejsu, opóźnieniach??
-
W zakładce portu COM masz ustawione prędkość 256 , 256 i opóźnienie 1 ?
Podałem z pamięci klimę...ale pewnie masz rację, ze chodzi o ICS'a
-
Miałem troszke inaczej ustawione ale po zmianie dalej wyrzuca.
Co do eLearna to albo nie umiem szukać albo nie ma tam ino dotyczacego rozmieszczenia pinów w gniazdach sterowników ani rozmieszczenia szyny CAN
-
Kolego połączenie wygląda następująco:
Sterownik silnika...............Sterownik skrzyni
Wtyczka A.......................Wtyczka A
pin 61............................. pin 4 kolor biały
pin 62............................. pin 3 kolor brązowy
To wszystko jest w Elernie..wystarczy poszukać..
-
Sprawa wygląda następująco.
Brat dopadł drugi sterownik. Suchy i 100% sprawny i dalej kiszka.
Auto jest nadal w trybie awaryjnym i dalej po w wrzuceniu P dźwigni nie da się ruszyć tylko śrubokrętem.
Nie wiem tylko czy udało mu sie połączyć w końcu z ze skrzynią.
Z deską sie łączy ale po chwili go wyrzuca. Niebielski kabel od viakena z przełącznikami + FES 3.6 z witaminką.
Problem lezy raczej po stronie wiązki. Niestety brat sam sobie z tym nie poradzi bo auto dalej jest pod Frankfurtem.
Ma go postawić u gościa na warsztacie w Mannheim i ma prześwietlić wiązkę.
Macie koledzy jakieś pomysły od czego zacząć taką "inspekcję"? Co podpowiedzieć, gdzie szukać??
Są jakieś newralgiczne punkty instalacji elektrycznej przy tych skrzyniach??
Gdzie może sie znajdować główna wtyczka przy skrzyni??
-
dziwna sprawa że tylko śrubokrętem możesz ruszyć skrzynię biegów, może to kwestia długości cięgna która jest źle wyregulowane?? u mnie po wymianie nagrzewnicy od strony kabiny skrzynia nie chciała się przełączać z N na D ponieważ cięgno było za długie.
-
To nie o to chodzi że tylko śrubokrętem da radę ruszyć.
Problem w tym, że po wrzuceniu P już nic nie moge zrobic z dźwignią. Nie ma tego charakterystycznego KLIK przy wciskaniu guzika na dźwigni.
Po odblokowaniu dźwigni śrubokrętem mogę juz zmieniac na inne pozycje ale skrzynia zostaje w trybie serwisowym.
-
I jak skrzynia działa? Bo coś sprawa ucichła.
-
Skrzynia jak najbardziej jest sprawna. Sterownik skrzyni też.
Brat był u mechanika w Mannheim i co stwierdzono??
Wina instalacji elektrykcznej skrzyni biegów.
Podstawiał drugi sterownik, czujnik pedału hamulca i jeszcze kilka innych rzeczy z takiej samej alfy bo miał drugą na warsztacie i nic.
Po podpięciu examinera wyszło nadal błąd połączenia Ecu silnika ze skrzynią.
Mechanik zaczął grzebać we wiązce od skrzyni i wyszło, że na jednym kabelku brakuje napięcia i chyba na drugim impulsu po zapłonie.
Teraz alfa jeździ w miarę normalnie bo niestety trzeba za każdym razem po włączeniu zapłonu przyłożyć napięcie do tej kostki do jednego pinu i juz skrzynia się doblokowuje i mozna jezdzic normalnie. Problem jest nadal z kluczykime bo po zgaszeniu nadal nie mozna go normalnie wyjąć tylko trzeba wciskać tą blokadę pod stacyjką.
Alfa bez problemu wrociła z Niemiec do Polski o własnych siłach. W czwartek po świętach brat umówił sie z elektrykiem samochodowym