Jak się czyści tą klapę gaszącą i gdzie ona jest???
Printable View
Może ktoś podpowie konkretnie co może być tak podsumowując powodem nierównej pracy silnika 1.9jtdm 16v 150ps na wolnych obrotach, krótko po odpaleniu, powiedzmy po 5 minutach pracy i z tego co zaobserwowałem to chyba tylko latem. Błędów zero, egr, przepustnica wyczyszczone, dpf działa jak ma. Z góry dzięki za rady
admor jak już wszystko sprawdzałeś to sprawdź jeszcze korekty wtrysków . Może któryś wtryskiwacz niedomaga.
Dziwne ze to tylko czasami mi się zdarza ale ok sprawdzę na laptopie a ewentualnie zrobię test przelewów
A u mnie wszystko ok. Wtryski ok, EGR zaślepiony, kolektor wyczyszczony a na wolnych obrotach sobie od czasu do czasu faluje. Doszedłem, że to przy włączonej klimie się tak dzieje - po prostu załącza się sprężarka, wentylator obciąża alternator i obroty na chwilę spadają.
To u mnie po włączeniu klimy jest spokój tylko na wolnych nie zawsze i jakies pare minut po odpaleniu, troche przejade silnik zaczyna sie zagrzewać i jest ok, zimą tez jest ok
Troszkę odkopię temat...i jak kolego admor, doszedłeś do przyczyny?
ja powiem szczerze, że też nie jestem zadowolony z pracy silnika na biegu jałowym. Spodziewałem się wyższej kultury pracy. Po wymianie rozrządu zaczęło się u mnie popiskiwanie - myślę, że na dniach do wymiany pójdzie koło pasowe alternatora.
michal-ar1, może jakiegoś małego spota zrobimy. Z chęcia porównałbym pracę mojego silnika z innym JTDm 16v.
Kolego tommy-j można zrobić spot ja też chętnie bym porównał!